VRLO ČESTO IH ISTRPIMO, ALI OVE BOLOVE NE TREBA IGNORISATI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Glavobolja nekada znači samo to – glavobolju, a žgaravica često samo znači da ste pojeli nešto što vam ne odgovara… Ipak, ponekad bolovi i neprijatnost koju osjećamo nisu nešto što bismo smjeli da ignorišemo. U nastavku saznajte da li su bolovi koje osjećate bezopasni kao što se čine.

– Jaka glavobolja

Velike su šanse da su jaki bolovi u glavi obična migrena. No, ako glavobolju ne prate ostali simptomi migrene (mučnina, osjetljivost na svijetlo i zvukove, ili migrena s aurom pri kojoj se javljaju vizuelni simptomi, npr. svetlucanje ili bljeskovi ispred očiju), oštar, jak i iznenadan bol (i ovdje mislimo na najgoru glavobolju vašeg života) može da bude znak cerebralne aneurizme. Ova nenormalna proširenja krvne žile u mozgu pojavljuju se kod pet odsto svjetske populacije i većinu vremena ne uzrokuju nikakve probleme.

Kada su male ne predstavljaju veću opasnost, ali kako rastu i postaju veće, postoji opasnost od pucanja (rupture) i izlivanja krvi u područje između mozga i ovojnice koja ga odvaja od lobanje, što se naziva subarahnodino krvarenje. Takvo stanje posebno je opasno po život. Ako se to dogodi, krv može da preplavi područje između mozga i ovojnice koja ga odvaja od lobanje (izazivajući pritom neverovatno jaku glavobolju) i prekine dotok kiseonika u tom području.

S vremenom nastanak aneurizme mogu da ubrzaju: pušenje, povrede glave, alkohol i neke droge, oralni kontraceptivi, kao i ako je neko u porodici imao aneurizmu.

Šta uraditi?
Pucanje aneurizme može da prouzrokuje oštećenje mozga za samo nekoliko minuta, pa je od velike važnosti da se što pre pozove hitna pomoć. Ljekari će vas uputiti na CT-pregled, kako bi ustanovili ima li krvarenja, a ako ga pronađu vjerovatno će vas odmah poslati na operaciju.

– Pulsirajući bol u zubu

Ne možete da pojedete sladoled ili da popijete hladno piće, a da vas ne zabole zubi? Moguće je da su vam zubi samo osjetljivi, ali postoji šansa i da se radi o bakterijskoj infekciji živca, pa otuda osjetljivost. Ako ne odete na pregled kod zubara koji će ustanoviti o čemu se tačno radi, moglo bi se desiti da se zbog bakterija infekcija proširi, a to je nešto što definitivno ne želite.

Šta uraditi?
Vreme je za posetu zubaru. Pravovremenim uklanjanjem karijesa i nekvalitetnih plombi neće doći od upale zuba. Kada dođe do upale potrebno je ukloniti živac i vrlo temeljno očistiti sav sadržaj kanala zuba, pa kad je kanal dezinfikovan, napuniti ga trajnim punjenjem. Antibiotici će pomoći da se rešite infekcije koja se možda proširila i van usta.

– Oštar bol u donjem, desnom dijelu stomaka

Osjećate oštar bol u donjem, desnom delu stomaka koji se pojačava kroz sate i dane? I sve prate mučnina i povišena temperatura? Vjerovatno vam je upaljeno slijepo crijevo. To se događa u trenutku začepljenja lumena crvuljka (izdanka u početku debelog crijeva) fekolitima (sadržajem hrane i kaše u crijevu), zbog čega dolazi do upale.

Druga mogućnost je cista na jajniku. Ciste mogu da se pojave u bilo kom životnom dobu, pojedinačno ili u većem broju, na jednom ili oba jajnika. Ove malene šupljinice ispunjene tečnošću u većini slučajeva su bezopasne i nestaju same od sebe.
Ipak, ako se radi o torziji ciste ili pucanju, može da izazove strašan bol.

Šta uraditi?
Obavezno otići kod ljekara. Upaljeno slijepo crijevo potrebno je ukloniti, u protivnom, u uznapredovalim slučajevima nastaje odumiranje ćelija (gangrena), pucanje slijepog crijeva i rasipanje gnoja po trbušnoj šupljini, te nastaje lokalna ili potpuna upala donjeg dijela stomaka i vjerovatno smrt ako se ne interveniše.

Ako se radi o cisti, ljekar će vam prepisati odgovarajuću terapiju koja može da uključuje ljekove ili hirurški zahvat. Ako se radi o torziji ciste, potrebno ju je odmah ukloniti, jer može da prekine dotok krvi u jajnik unutar nekoliko sati. Ako se to dogodi, doktor će biti primoran da izvadi i cio jajnik.

– Prolazan bol u grudima

Povremeno osjećate bol u grudima, kao jaku žgaravicu ili osjećaj stezanja, kao da vas neko steže u korset? Ako niste pojeli ništa jako začinjeno što bi moglo da prouzrokuje ove probleme, mogući uzrok je blagi srčani udar. Svake godine oko 10.000 žena mlađih od 45 godina doživi blagi srčani udar. Simptomi kod žena su blaži nego kod muškaraca, najčešće su to osećaj pritiska u grudima, umor, bol u grlu i nedostatak vazduha.

Šta uraditi?
Kod mlađih žena srčani udar se može javiti za vrijeme intenzivnog vježbanja. Ako osjetite neki od simptoma, nazovite hitnu pomoć. Ljekari bi vas trebali poslati na EKG kako bi ustanovili je li srce bilo oštećeno, koliko i što je najbolji način liječenja.

– Bol u abdomenu popraćena nadutošću ili gasovima

Poslednjih mjesec dana često se osjećate naduto i muče vas gasovi, a znate da to nije od hrane koju jedete ili simptom PMS-a? Najgori mogući scenario je rak jajnika. Godine 2007. Fondacija za prevenciju ginekoloških kancera je objavila koji su rani simptomi raka jajnika: nadutost, bol u abdomenu ili području karlice i otežano hranjenje. Ako simptome imate gotovo svakodnevno ili više od dva ili tri puta nedeljno, vreme je da nešto preduzmete. Rak jajnika nije čest kao rak dojke ili pluća (otprilike jedna na 70 žena će ga dobiti), ali šanse su veće ako je rak imao neko u vašoj porodici ili ako nikad niste bili trudni.

Šta uraditi?
Zakažite pregled kog ginekologa i porazgovarajte o simptomima. Ako vaš ljekar posumnja na rak, poslaće vas na ultrazvuk. Dobra vijest: kod žena kod kojih je rak jajnika rano otkriven – procenat preživelih je 90 posto.

– Bol u leđima s trncima u nožnim prstima

Ako ste nešto teško nosili ili bili duže vreme savijeni, znate šta je bol u leđima. No takav bol obično rešava odmor i poneka krema protiv bolova. Ipak, ako se bol ne povlači posjetite ortopeda, moguće je da vam disk pritiska živac u kičmi. Bez odgovarajućeg tretmana, preti vam trajno oštećenje nerva.

Šta uraditi?
Ultrazvuk će pokazati da li se disk u leđima pomjerio ili napukao. Sve dok vam se simptomi ne pogoršavaju, dokor će vam prepisati fizikalnu terapiju i oralne steroide. Ako to ne pomogne, moguće je da će vam biti potrebna operacija.

– Bol u nozi s naticanjem

List na nozi vam je veoma osjetljiv na jednom mjestu, vidljivo natečen, crven i topao na dodir? Moguć uzrok je duboka venska tromboza (DVT), poznata i kao krvni ugrušak. Kako dođe do stvaranja krvnog ugruška: dugo sjedite, cirkulacija prestaje da vam funkcioniše kako bi trebalo, krv se nakuplja i nastaje ugrušak. Kad dovoljno naraste zapuši venu, a područje oko njega počinje da boli i otiče. Kod pušača i žena koje uzimaju sredstva za kontracepciju, postoji veća šansa da će im se stvoriti krvni ugrušak.

Šta uraditi?
Oduprite se porivu da to područje masirate ili da pustite da se problem riješi sam od sebe. Ako se krvni ugrušak dalje pokrene može kroz vene da vam ode do pluća i zaustavi dotok kiseonika, odnosno može da dovede do smrti zbog plućne embolije. Radije posjetite ljekara, koji će ultrazvukom pogledati krvni ugrušak. Površinska tromboza ne zahtijeva posebno liječenje osim olakšavanje simptoma: stavljanje toplih obloga preko zahvaćenih vena i uzimanje NSAID-a (nesteroidnih antiinflamatornih lekova) protiv bolova i za smirivanje upale. Kod DVT-a bolesnik odmah mora da se hospitalizuje jer je nužno spriječiti plućnu emboliju i hroničnu vensku insuficijenciju. Potrebni su vam ljekovi koji razređuju krv, koje ćete možda morati da uzimate do godinu dana.

Izvor: Žena.hr

Share.

About Author

Leave A Reply