VLADA DONIJELA ODLUKU O FORMIRANJU SAVJETA ZA KONTROLU BIRAČKOG SPISKA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na sjednici Vlade Crne Gore donijeta je Odluka o obrazovanju Savjeta za kontrolu biračkog spiska, čime su stvoreni formalni preduslovi kako bi se krenulo u proces unapređenja biračkog spiska, a sve u cilju vraćanja povjerenja u izborni proces.

„Zadatak Savjeta je da vrši analizu postojećeg normativnog okvira u vezi sa biračkim spiskom i sa njim povezanih aktivnosti i inicira izmjene i dopune zakona i podzakonskih akata, kao ida vrši analizu ključnih preporuka Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR)“, dodaje se u saopštenju.

Savjet će, kako se navodi, sagledavati postojeća informaciona rješenja koja su u službi izbornog procesa, uz analizu i identifikovanje problema i sačinjavati preporuke za prevazilaženje nedostataka postojećih informacionih sistema, odnosno predlagati uvođenje novih informacionih rješenja.

Iz Vlade su naveli da će Savjet predlagati Vladi formiranje radnih tijela koja će se na operativnom nivou baviti pitanjima kontrole i unaprjeđenja biračkog spiska.

„Takođe će određivati dinamiku rada tih radnih tijela i razmatrati izvještaje o njihovim sprovedenim aktivnostima, a može angažovati, po pozivu, i istaknute naučne radnike, međunarodne eksperte i druge predstavnike nevladinih organizacija iz oblasti koje su u vezi sa djelokrugom rada Savjeta“, kaže se u saopštenju, prenosi portal Vijesti.

Share.

About Author

Leave A Reply