UTICAJ VREMENSKIH PROMJENA NA NAŠE ZDRAVLJE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iako vremenske promjene mogu da otežaju život i svakodnevno funkcionisanje, zdrav način života može olakšati taj problem. Stručnjaci kažu da je naš organizam prilagodljiv i da dosta toga zavisi od našeg stava. Na primer, ako smo skloni depresiji i negativnom razmišljanju, ako vidimo i oblačić, odmah ćemo imati loš dan. Sa druge strane, pozitivan stav može da pomogne da pregurano takve dane. Pored toga, za olakšavanje prilagođavanja vremenskim uslovima savjetuje se unošenje dovoljno tečnosti, posebno vode sa dodatnim magnezijumom, koji je nužan za dobro funkcionisanje krvnog i nervnog sistema.

Zagovornici alternativne medicine olakšanje od lošeg vremena mogu da potraže u aromaterapiji, akupunkturi, meditaciji ili drugim tehnikama opuštanja. S obzirom da stresan način života itekako povećava osetljivost za vremenske promjene, što više se odmarajte, opuštajte i dovoljno spavajte. Takođe je korisno svakodnevno pratiti biometeorološku prognozu. Nekim ljudima događa se da “optužuju” vremenske uslove i da osećaju negativne simptome i u danima kada meteorolozi ne predviđaju promjene. Praćenjem bioprognoze možete izbeći takve “lažne uzbune”, a ujedno ćete se moći unapred pripremiti za loše vremenske prilike.

Svakog dana barem pola sata prošetajte po parku ili prirodi. Tako ćete se najlakše uskladiti sa godišnjim dobom. Od vremenskih uslova ne treba da bježite, nego da postanete svjesni njihovog uticaja.

Idealno rješenje protiv meteoropatije je ulje od mente koje vam može pomoći kod glavobolja i migrena izazvanim promenama vremena. Samo stavite kap ulja na papirnu maramicu i udišite.Pored toga, pomažu i mirisi narandže, ruzmarina i lavande koji opuštaju, pa samim tim i smanjuju nervozu. Eteričnim uljem lavande možete da masirate slepoočnice kada imate glavobolju.

Share.

About Author

Leave A Reply