UČENICI IZ VRBASA U POSJETI BERANAMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sredinom ove godine Srednja stručna škola Berane dobila je priliku da kroz projekat “Lepota različitosti” uspostavi saradnju sa SSŠ “4. juli” iz Vrbasa, u okviru koje grupa učenika iz tog  vojvođanskog grada boravi u posjeti Beranama.

“Srednja stručna škola „4. juli“ je jedna od četiri škole iz Srbije čiji je projekat „Lepota različitosti” prihvaćen na konkursu Regionalne kancelarije za saradnju mladih  (RYCO). Naši partneri su udruženje „Oaza“ iz  Sarajeva i  Srednja stručna škola iz vašeg grada. Kao jedna od aktivnosti realizuje se i ova posjeta Crnoj Gori, a njoj je prethodila posjeta BiH” kazala je za Radio Berane profesorica Slavica Zečević.

Interkulturalna razmjena koja je centralna aktivnost pomenutog projekta ima za cilj promociju poštovanja kulturne, vjerske i jezičke različitosti, kao i manjinskih  i kulturnih prava.

“Moto ovog projekta je “Različitost nas ne razdvaja, već nas čini bogatijim”, da je taj moto tačan možemo da vidimo i tokom ove posjete, jer i ako dolazimo iz drugačijih sredina imamo ista interesovanja i razmišljanja” kazala je učenica  iz Vrbasa Milica Slavnić.

Mnogim od učesnika u projektu “Lepota različitosti”, među kojima je i učenik Adrijan Deme, ovo je prva posjeta Crnoj Gori.

“Prvi put sam u Crnoj Gori i Beranama, mogu reći da mi se jako sviđa. Naročito sam impresioniran znamenitostima koje smo imali priliku da obiđemo, a posebno bih izdojio dvorac Kralja Nikole u Baru. Osim toga ovo je bila prilika da upoznamo nove ljude i da stvorimo neka nova prijateljstva” rekao je Adrijan.

Koordinatori na ovom projektu ispred SSŠ Berane su profesori Mehdija-Bato Adrović i Rade Jolić, koji će narednog mjeseca grupu naših učenika odvesti u Vrbas, kako bi dobili priliku da se upoznaju sa  tamošnjom kulturom i tradicijom.

“Cilj posjeta je da se podrži regionalna razmjena mladih i njihovih ideja kao osnova za buduću saradnju u regionu Zapadnog Balkana. Aktivnosti se zasnaju na vrijednostima koegzistencije, tolerancije i poštovanja ljudskih prava i različitosti. Koliko je posjeta Crnoj Gori korisna za naše učenike, nadamo se da će isto toliko biti i posjeta Vrbasu vašim đacima” objasnila je profesorica Zečević.

Među gostima iz Vrbasa je i učenica Milica Ruskovski, koja kaže da je ona primjer multikulturalnosti jer je njena majka porijekom iz Berana, a otac joj je Rusin.

“Ja nisam prvi put u Beranama, jer je moja mama rođena ovdje, tako da svake godine dolazim kod rođaka. Ova posjeta je ipak za mene posebna, jer sam imala priliku da posjetim stari grad Bar i upoznam nove ljude”  kazala je Milica i dodala da se ona, dijelom, osjeća kao Beranka.

foto: Mehdija Bato Adrović

Učenici iz Vrbasa danas će posjetiti i opštinu Petnjica, gdje će između ostalog obići i arheološko nalazište Torine u Radmancima.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply