U “Petnjik” rudari dvije i po godine ne ulaze

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Brojne najave da će zainteresovani investitori doći u Berane i ponovo pokrenuti proizvodnju mrkog uglja ostale su samo mrtvo slovo na papairu. Takođe, obećanja koja su dolazile iz Vlade da će se pružiti određenu pomoć za ponovno aktiviranje jame “Petnjik” nijesu pretočena u djelo. Zato se rudnička postrojenja već dvije i po godine nalaze u stanju mirovanja, s tim što je angažovano desetak radnika na održavanju raspoložive opreme. A da na rudnik u Beranama u zadnje vrijeme niko praktično ne okreće glavu potvrdio je u izjavi za “Dan” i izvršni direktor rudnika Nikola Šćekić, navodeći da nije dobro što se država aktivnije ne uključuje u rješavanje ovog problema

– Ranije su vođeni određeni razgovori sa predstavnicima Vlade i Elektroprivrede oko iznalaženja mogućnosti za ponovno pokretanje rudnika.Obećavana je i neophodna pomoć za uspostavljanje proizvodnje. Takođe, neke renomirane firme iz inostreanstva su iskazivale interesovanje za preuzimanje rudnika. Međutim, na veliku štetu svih nas, nije se došo do nikakvih konkretnih rješenja, tako da proizvodnje još uvijek nema. Smatram da nije dobro što se država nije aktivnije uključila u rješavanje problema rudnika u Beranama, koji je od izuzetnog značaja, ne samo za ovaj grad, nego i za cijelu Crnu Goru – naglasio je Šćekić.

On kaže da je dodatne probleme poslednjih dana prouzrokovala i dotrajala oprema u energani zbog čeka je došlo do prekida napajanja električnom energijom u rudniku.

– Mi bez obzira na sve poteškoće nastojimo da koliko je to moguće sačuvamo raspoloživu opremu i samu jamu. Međutim, imamo problem sa energanom koja je dotrajala. Zbog toga je ovih dana došlo i do isključenja struje što nam stvara dodatne probleme za održavanje postrojenja – kazao je Šćekić.

Podsjećamo, rudnik u Beranama je od grčke kompanije Balkan Enerdži prije osam i po godina preuzelo preduzeće Metalfer iz Sremske Mitrovice. Pokrenuta je proizvodnja nakon desetogodišnjeg zastoja,a rudnik je upošljavao i do 150 radnika koji su radili u tri smjene. Proizvodnja je prekinuta prije dvije i po godine, kada su radnici upućeni na biro rada. Kao glavni razlog za obustavu proizvodnje navedeno je to što gubitke rudnika u Beranama godinama pokriva vlasnik iz Srbije. Tada je poručeno da on to više nije u situaciji da čini i da u datim okolnostima rudniku prijeti uvođenje stečaja. U međuvremenu, zbog određenih dugovanja, u rudniku je došlo je do blokade računa, što je, po navodima menadžmenta, donijelo dodatne probleme.

Nije obezbijeđen ni novac za prevoz rude do Pljevalja

Menadžment rudnika je od Vlade Crne Gore, kroz pregovore koji su vođeni, tražio da se iznađe mogućnost za subvenciju troškova odvoza rude od Berana do Pljevalja. Isticali su da bi to doprinijelo pokretanju proizvodnje. Međutim, do takvog rješenja nije došlo.

– Vladi i drugim nadležnim institucijama odavno smo predočili naš koncept za prevazilaženje trenutnog stanja. Radi se o konceptu čijom bi se primjenom sigurno ponovo pokrenula proizvodnja i obezbijedilo rentabilno poslovanje sa oko sto uposlenih. Prije svega tražili smo da Vlada, ili neko drugi iz državnih preduzeća, dotira troškove prevoza rude od Berana do Pljevalja. Međutim, po ovom pitanju, nažalost, ništa nije urađeno – saopštavaju iz menadžmenta Rudnika mrkog uglja.

Izvor:dan.co.me

Share.

About Author

Leave A Reply