U CRNOJ GORI BEZBJEDNA HRANA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković kaže da je sistem bezbjednosti hrane u Crnoj Gori na visokom nivou i da crnogorski građani, ali i turisti, imaju u ponudi bezbjednu i kvalitetnu hranu.

Ipak, objašnjava da laička javnost često poistovjećuje pojmove “bezbjednost i “kvalitet hrane, iako je riječ o različitim kategorijama koje se ocjenjuju prema različitim parametrima.

“To su, zapravo, dvije različite kategorije koje se ocjenjuju prema različitim parametrima. Neki proizvod može biti zdravstveno bezbjedan, ali da ne odgovara definisanim parametrima kvaliteta u pogledu definisanog sastava. I obrnuto, proizvod može biti u skladu sa parametrima kvaliteta, ali da nije bezbjedan za upotrebu jer sadrži nedozvoljene supstance, višak nekih materija ili su nastale mikrobilološke promjene usljed neadekvatnog čuvanja”, objašnjava Daković.

Kada govorimo samo o segmentu bezbjednosti hrane, dodaje ona, treba imati na umu da se ona obezbjeđuje u kompleksnom lancu proizvodnje i prometa hrane “od njive, odnosno farme do trpeze”.

“Da bismo imali bezbjednu hranu neophodno je imati, prvenstveno, zdrave životinje i biljke od kojih se ta hrana proizvodi. Za taj segment je potrebno je ispoštovati mjere i uslove propisane veterinarskom i fotosanitarnom politikom. Ukoliko se obavlja prerada primarnog poljoprivrednog proizvoda, potrebno je obezbijediti higijenske uslove kroz sve faze tog procesa. To znači odgovarajuću infrastrukturu, tehnologiju, higijenu, obučene radnike, procedure samokontrole, i drugo. Hrana namjenjena za potrošača mora zadovoljiti zahtjeve za čuvanje i pakovanje hrane i naravno, pravilno deklarisanje i označavanje za informisanje potrošača”, ističe Daković.

Za bezbjednost hrane, prema propisima, ne samo u Crnoj Gori, nego i svuda u svijetu, odgovorni su proizvođači i oni koji je stavljaju na tržište.

“Da bi takav sistem funkcionisao, neophodna je kontrola svih navedenih procesa”, dodala je Daković.

 

Share.

About Author

Leave A Reply