U BERANAMA TESTIRANO 9 OSOBA, POD NADZOROM 204

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Beranama je do sada testirano 9 osoba na korona virus, od čega je 8 negativnih nalaza, a rezultati posljednjeg nalaza očekuju se u toku dana. Pod sanitarno zdravstvenim nadzorom se nalazi 204 osobe sa teritorije naše opštine, a njih 53 je izašlo iz nadzora.

 Beranska bolnica predviđena je da bude regionalni centar za sjever države u slučaju masovnijeg širenja novog koronavirusa, a kako u susjednim gradovima nema infektologa, ka beranskoj bolnici gravitira oko 130 hiljada ljudi.

“Trenutno je takva situacija da nema registrovanih i potvrđenih slučajeva korona virusa u Beranama i okolnim gradovima. U bolnici u Bijelom Polju već više od godinu dana nema infektologa, tako da i pacijenti sa poručja te, kao i ostalih opština upućuju se kod nas” kazao je infektolog Opšte bolnice dr Milovan Živković.

On je dodao da trenutno raspolažu sa pet respiratora, ali da očekuju da će ta brojka ubrzo biti uvećana, te da je i sa postojećim kapacitetima Opšta bolnica u Beranama spremna da obezbijedi svim pacijentima bolničko liječenje i adekvatnu njegu.

Prema podacima Higijensko epidemiološke službe beranskog Doma zdravlja trenutno je pod nadzorom 290 osoba, od čega 204 iz Berana, 45 iz Plava, 17 iz Petnjice, 14 iz Andrijevice i 10 iz Gusinja.

Izolacija i samozolacija su najbolji način borbe protiv korona virusa, a ukoliko ne želimo da nam se ponovi scenario Italije, kako je apelovao doktor Živković, najbolje je “pridržavati se mjera i uputstava Instituta za javno zdravlje”.

“Najbolji način da se izborimo sa ovom situacijom je da ostanemo u izolaciji, u tom slučaju imaćemo eventualno kućne epidemije i doprinijeti tome da pik epidemije ne bude visok”, dodao je on.

U Crnoj Gori još uvijek nema masovnog testiranja na korona virus, jer je još uvijek mali broj oboljelih, njih 52.

Milena Bubanja Obradović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply