SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 105 GODINA GIMNAZIJE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na svečanoj akademiji održanoj povodom 105 godina od osnivanja Gimnazije “Panto Mališić”, direktor, Sreten Lutovac, osvrnuo se na istorijat i značaj koji je ova obrazovna ustanova ima, ističući da je misija ove škole da  usmjerva mlade ljude ka vrijednostima koje će biti garancija boljih i kvalitetnijih odnosa u društvu u budućem vremenu.

Foto: Direktor Gimnazije Sreten Lutovac

“Danas, poslije 105 godina, okupili smo se  da obilježimo ovaj važan datum koji nas uvijek podsjeti na jedan od najznačajnijih događaja u našoj novijoj istoriji, kada je u pitanju obrazovanje i kultura na ovim prostorima. Osnivanje Gimnazije u Beranama nije bio običan događaj. Bio je to rezultat dugogodišnjih nastojanja najistaknutijih Beranaca da se mladima iz ovoga kraja pruži nova šansa za bolje sjutra, da im se otvore vrata neke vedrije budućnosti koja će za sobom ostaviti sve ono što je ograničavalo njihovo koračanje naprijed. Jer, oni su bili sigurni da samo kvalitetnim obrazovanjem ljudi iz beranskog kraja mogu da pomjere sva ograničenja koja im neobrazovanost i neprosvijećenost nameću. I zato potpuno opravdano ističemo da je Beranska gimnazija bila luča tokom cijelog jednog vijeka” kazao je Lutovac.

Prigodnim muzičko-poetskim performansom u kojem su učestvovali  učenici Miljan i Luka Popović, Jovan Janković, Dušan Jelić, Maša Raković, Paola Iritano, Luka Novović i Nataša Milić  ukazali su na vrijednosti koje ova ustanova posjeduje i pruža i danas.

Tokom poslednje decenije na Državnom takmičenju u znanju Gimnazija imala je 28 šampiona znanja, njeni učenici su osvajali su veliki broj nagrada na brojnim takmičenjima, zahvaljujući programu DSD – njemačka jezička diploma, preko dvjesta učenika je  dobilo njemačku jezičku diplomu.

“Mogućnost, ili bolje rečeno – privilegiju, da uče njemački jezik po posebnom programu, imaju samo učenici još jedne srednje škole u Crnoj Gori. A njemačka jezička diploma pruža mnoge šanse učenicima u zemljama njemačkog govornog područja. Zahvaljujući ovom programu, već deset godina realizujemo razmjenu sa Evropskom školom iz Vedela kod Hamburga, tako da u maju svake godine učenici iz Njemačke borave u Beranama, dok u septembru naši učenici putuju za Njemačku. Shvatajući koliko je za mlade ljude važno da upoznaju druge kulture i druge sredine, ove godine smo uspjeli da uspostavimo partnerski odnos sa Gimnazijom br. 25 iz Kostrome u Ruskoj Federaciji” dodao je Lutovac.

Foto: Poklon Učeničkog pralamenta

Predsjednik Učeničkog parlamenta Luka Novović uručio je direktoru i školi simboličan poklon – fotografiju Gimnazije na kojoj su učenici svojim tijelima ispisali broj njenih godina.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BERANE

 

Share.

About Author

Leave A Reply