SVE JOŠ MIRIŠE NA NJU, POBUNJENU..

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Jelena Joksimović, doktorantkinja psihologije i aktivistkinja

“Osmi mart je dan pobune radnih žena protiv kuhinjske robije. Reci NE ugnjetavanju i praznini duha rada u domaćinstvu” kako kaže Vikipedija bio je slogan u Rusiji tokom prvih godina proslavljanja dana žena na početku XX vijeka. Od tada do sada prošlo je stotinjak godina i 8. mart je imao brojne politički anestezirane varijante sa značajno manjim prisustvom pitanja ženskih radničkih prava ili bilo čega što se moglo vezati za socijalizam. Praznik je postajao i danas ostaje nabujalo masno tkivo kapitalizma, kao jedna verzija dana zaljubljenih, čiju atmosferu najbolje opisuje prenaglašena kupoholičarska groznica. Dakle, mnogo cvijeća, sjajnih papirića i nedovoljno pobune. Ipak cvijeće je tako moćno, lijepo i različito pa vjerujem da se može napraviti jedan mali vodič kroz pobunjene bukete i time dati smjernice svima koji će ih danas poklanjati ženama. Kada budete birali, pažljivo birajte i ženama poklonite cvjetove kao simbole pobune i obećanja da ćete im u toj pobuni biti podrška, bez toga cvijeće će samo uvenuti uzalud.. Pa ovako, možete pokloniti:

Karanfil – pobuna protiv neplaćenog rada u domaćinstvu, jer planirati, organizovati i pripremati obroke, održavati higijenu, njegovati djecu itd itd itd itd itd predstavlja ozbiljno i fizički i emocionalno zahtjevan rad koji se ne smije potcjenjivati. Cijela svjetska ekonomija počiva na ženskim leđima preko ove poluge.

Ruža – pobuna protiv nepravednih uslova za žene prilikom zapošljavanja, jer nijednog muškarca ne pitaju da li planira porodicu na razgovorima za posao.  

Gerber – pobuna protiv nižih primanja od muškaraca, jer.. zar je potrebno objašnjenje? Jer je fer.   

Ljubičica – pobuna protiv dominacije muških naučnika i stvaraoca u udžbenicima, jer uskraćujemo djecu i mlade za veliki dio važnih civilizacijskih saznanja koja dolaze od žena.    

Kala – pubuna za pravo svih djevojčica i žena na obrazovanje, jer niko ne mora da živi na ulici, ne ide u školu ili uđe u ugovoreni brak prije 18 godine, a ni poslije.

Orhideja – pobuna za pravo na odlučivanje o svom tijelu, jer ko bi drugi trebalo da odlučuje o tome??

Margarita – pobuna protiv dobacivanja ženama na ulici, jer uopšte nije cool.

Lala – pobuna protiv svih oblika nasilja nad ženama, jer svaka treća žena ima određeno iskustvo muškog nasilja.

Ciklama – pobuna protiv nametnutih rodnih normi i izbora, jer “neka ljubi ko god koga hoće”.

Ljiljan – pobuna protiv toga da žene rade najveći emocionalni rad, jer je stvar pristojnosti zapamtiti rođendane, pripremiti pokone i raditi na sebi, niko nije dužan da to radi umjesto nekog drugog.

Đurđevak – pobuna protiv svih muškaraca koji ne slušaju već nadglašavaju žene u razgovorima, jer vjerovali ili ne postoje muškarci koji će ženama objašnjavati porođajne bolove!

Božur – pobuna protiv roze takse (skupljih proizvoda za žene i djevojčice), jer je to najobičniji kapitalistički bezobrazluk.

Narcis – pobuna protiv naslova “Za dame” iznad polica sa proizvodima za održavanje higijene u Lakoviću, jer stvari ne prljaju samo žene, uostalom dragi menadžmente Lakovića programi za dame bi morali biti mnogo zabavniji!

Na kraju, želim vam pun buket ovih pobuna, a sigurna sam da se na njega može dodati još mnogo malih cvjetića poput visibabe ili velikih poput fikusa kojima ćete sami naći temu. Jer danas sve još miriše na pobunjene žene. #oduprise    

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply