SREDINOM DECEMBRA JAVNI POZIV ZA “SOLARI 500+”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Elektroprivreda Crne Gore sredinom decembra će raspisati javni poziv za projekat SOLARI 500+ (70 MW), namijenjen i domaćinstvima i pravnim licima, ali i stambenim zajednicama – vlasnicima stambenih jedinica manjih stambenih zgrada (do četiri sprata).

“Predviđeno je da se realizacijom ovog projekta ugrade fotonaponski sistemi ukupne snage 70 MW.  Vrijednost projekta iznosi 70 miliona eura, a Elektroprivreda Crne Gore će obezbijediti subvenciju od 20 odsto za sve potrošače koji zadovolje uslove propisane javnim pozivom i kvalifikuju se za ugradnju fotonaponskog sistema”, ističu u EPCG.

Nakon raspisivanja javnog poziva, potrošači će moći elektronski da se prijave za projekat, na sajtu www.epcg.com. ali i pozivanjem Call centra EPCG Solar Gradnje na brojeve telefona: 069/066-698 i 069/066-703. Pravo prvenstva ugradnje fotonaponskih sistema imaće potrošači koji se prvi prijave, ukoliko ujedno ispunjavaju i sve neophodne uslove koji će biti definisani javnim pozivom.

Kako navode u saopštenju EPCG, od početka projekta 3000+ i 500+ urađeno je sve da se pojednostavi proces prijave i ugradnje sistema, pa je čak inicirana i izmjena Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, koja je omogućila da se ubrza dinamika, a potrošači jednostavno i brzo ugrade opremu.

“Izmjena Zakona podrazumijeva da potrošači prilikom ugradnje sistema do 30 KW nijesu u obavezi da podnose zahtjev za urbanističko-tehničke uslove čime je značajno olakšana kompletna procedura u dijelu pribavljanja neophodne dokumentacije. Takođe, kompanija EPCG Solar Gradnja zaposlila je i obučila timove koji su na usluzi potrošačima da efikasno, jednostavno i brzo dođu do faze da sami proizvode električnu energiju”, navode u EPCG.

Projekat SOLARI 3000+ i 500+, označio je, kako dodaju, početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u posljednjih 40 godina, a izazvao je veliko interesovanje čemu najbolje svjedoči preko 14.000 potrošača koji su se prijavili za ugradnju fotonaponskih sistema na krovovima svojih objekata.

Kako naglašavaju, ugradnjom fotonaponskih sistema, domaćinstva i privredni subjekti pored uloge potrošača i kupca, dobijaju i ulogu proizvođača i prodavca.

“Korišćenje mogućnosti koje nude obnovljivi izvori energije doveli su i do usvajanja novog izraza PROSUMER/proizvođač-kupac, a koji označava krajnjeg kupca električne energije koji ima pravo da izgradi proizvodni objekat i proizvodi električnu energiju za sopstvene potrebe a da višak električne energije proda, odnosno isporuči u distributivni sistem. Podsjećamo da je Crna Gora zemlja sa velikim brojem sunčanih dana i veoma pogodna za razvoj solarnih sistema za proizvodnju električne energije. O tome najbolje svjedoči podatak da je intenzitet sunčeve radijacije u našoj zemlji među najvećima u Evropi”, navode u saopštenju.

Share.

About Author

Leave A Reply