SINDIKATI PRIHVATILI PONUDU MINISTARSTVA O PENZIONOM ZAKONU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Većinom glasova na  sastanku Glavnog odbora Unije slobodnih sindikata i Skupštine Saveza sindikata Crne Gore prihvaćen je inovirani predlog Ministarstva rada i socijalnog staranja o izmjenama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u vezi četiri glavna uslova. Uslov za starosnu penziju od 40 godina staža biće 61 godina života.

Dogovoreno je da se propiše da uslov za starosnu penziju od 40 godina staža osiguranja, kumulativno, bude 61 godina života, da se iz obračunskog perioda izračuna visine penzije, do 2030. godine, isključe zarade, odnosno osnovica osiguranja iz ¼ perioda staža osiguranja koje su za osiguranika najnepovoljnije (u koje godine ulaze i 1992. i 1993. godina). 

Takođe, dogovoreno je da se starosna granica za sticanje prava na starosnu penziju zaustavi na 66 godina života-za muškarce i 64 godine-za žene, a uz to da se, u sljedećih šest godina, starosna granica za prijevremenu penziju podigne na 63 godine života (po dva mjeseca svake sljedeće kalendarske godine), kao i da se u Budžetu za 2019. godinu obezbijede sredstva za povećanje nominalnog iznosa najniže penzije.

Share.

About Author

Leave A Reply