Šest savjeta za sigurnu vožnju djece u automobilu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kada negdje putujemo uglavnom smo u žurbi. Izlazak iz kuće s djecom nekako uvijek ispadne kao stresan događaj i samo pokušavamo što prije ući u auto i napokon krenuti prema zacrtanom odredištu.

U tom procesu često zapostavljamo ono najvažnije – sigurnost vlastitog djeteta u automobilu.

Sebe vežemo pojasem i to je to. Nema tu puno mudrosti, dok smo vezani pojasom relativno smo sigurni. No što je sa djetetom u autosjedištu?

Evo kako osigurati da svaki put sigurno stavimo dijete u autosjedište te da razvijemo pravilne navike kako bi svom djetetu omogućili sigurnu i ugodnu vožnju.

1. Zakopčajte se sigurno

Iako o ovome ne razmišljamo često, koliko puta smo zaboravili zakopčati dijete u autosjedištu ili ga nismo pravilno zakopčali?

Potrudite se dijete zakopčati čim ga stavite u autosjedištu.

Nemojte dijete staviti u sjedalicu u zimskoj jakni bez obzira na koliko kratnu relaciju ste krenuli i potrudite se izdvojiti nekoliko trenutaka kako bi svoje dijete pravilno i sigurno namjestili i zakopčali u autosjedištu.

Namjestite pojaseve na pravilnu visinu odgovarajuću djetetu i autosjedište postavite sigurno i stabilno. Provjerite ove detalje prije nego krenete, neka vam to postane navika.

Ako je autosjedište na prednjem mjestu isključite suvozačev vazdušni jastuk i koristite samo odgovarajuće autosjedište koje je dopušteno postaviti na prednje sjedište.

2. Naučite koristiti blokadu otključavanja vrata iznutra

Svaki automobil ima ovu opciju. Potrudite se saznati kako se ista koristi, tj kako možete podesiti blokadu otvaranja vrata automobila iznutra.

Većina djece dok sjede mogu nesmetano dohvatiti i otvoriti vrata automobila, a nitko ne želi da nam se takva nezgoda dogodi za vrijeme vožnje.

Zato istražite svoj automobil i uključite blokadu otvaranja vrata iznutra kako bi vaše dijete ostalo sigurno.

3. Držite ključeve pod kontrolom

Ključevi auta magičan su predmet za djecu. Tako nedostižni, a opet tako zanimljivi.

Zato će svakom prilikom ugrabiti ključeve kako bi se mogli igrati s njima. To bi vas moglo uvaliti u ozbiljne probleme poput toga da se dijete zaključa u auto, dok vi bezpomoćno gledate s spoljašnje strane i smrzavate se dok čekate pomoć.

Zato držite ključeve van dohvata djece i ne koristite ih kao igračku, koliko god to bilo praktično u određenom trenutku.

4. Nemojte dopustiti djeci da se igraju u autu

Ako dijete odmah po ulasku u auto stavljate u autosjedište i zakopčavate, time si smanjujete mogućnost da će se dijete željeti igrati u autu.

Iako je težak zadatak zabaviti dijete tokom dužih vožnji, a ponekad i onih kratkih, moramo biti svjesni kako automobil nije mjesto za igranje. Zato imamo svo vrijeme svijeta koje možemo provesti na otvorenom.

Izbjegavajte igre u kojima se ruke ili noge (ili bilo koji dio tijela) stavljaju van kroz prozor u vožnji te obratite pažnju na aktivnosti koje mogu ometati vozača za vrijeme vožnje.

Najbolja metoda prema višegodišnjem iskustvu vožnje djece je tablet sigurno montiran na zadnji dio sjedišta i omiljeni crtić. Nosače za tablet možete jeftino nabaviti u nekoj od trgovina opremom za mobilne uređaje.

5. Koristite ispravno autosjedište

Ovo i nije toliko komplikovano, no zapravo je problem s kojim se mnogi roditelji suočavaju. Veliki broj roditelja ima problem prepoznati kada je vrijeme preći u veće autosjedište, pa obično djecu prerano stavljaju u preveliko autosjedište ili ih ostavljaju predugo u malom.

Proučite uputstva za tip sjedišta koje koristite i pratite osnovne savjete o prikladnosti s obzirom na dob i visinu djeteta.

6. Ne ostavljajte djecu u autu

Ni pod koju cijenu ne ostavljajte djecu samu u autu. Toliko puta smo čuli vijesti o turistima koji su na samo 5 minuta ostavili dijete u autu i našli ga u ne tako dobrom stanju kad su se vratili.

Ova praksa može vrlo lako i vrlo brzo poći loše. Zato se potrudite da NIKAD ne ostavljate dijete u autu – bez izuzetka. Ovo takođe napomenite roditeljima ili prijateljima koji možda voze vaše dijete.

Iako mnogi roditelji ostave dijete u autu na kratko dok skoknu do prodavnice ili puste dijete da spava jer ga ne žele buditi, to nikako ne bi trebali raditi. Rizik takvog postupka itekako je veći od bilo kakvog mogućeg dobitka.

Automobili su jednostavni uređaji koji nam uvelike olakšavaju svakodnevicu s djecom. Pravilnim korištenjem automobila i stvaranjem zdravih navika ne samo da svoju djecu držimo sigurnima već ih učimo odgovornosti i svjesnosti.

Izvor:modernoroditeljstvo.com

Share.

About Author

Leave A Reply