Sastojak u pivu čuva mozak

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ljubitelji piva, radujte se! Sastojak u tom slatkom nektaru bogova mogao bi pomoći u zaštiti ćelije mozga protiv vrste oštećenja koja su povezana s određenim neurodegenerativnim poremećajima poput demencije i Parkinsonove bolesti.  

Naravno, to ne znači da biste trebali odmah otrčati u pub i skandirati: „Pivo dnevno drži Alzheimera daleko!”, ali taj sastojak svejedno je vrijedan istraživanja kao potencijalni kandidat u sprečavanju ili pak usporavanju napredovanja određenih neurodegenerativnih stanja.

Spoj o kojem je riječ, ksantohumol, aktivni je sastojak koji se nalazi u hmelju i pivu. Član je porodice flavonoida, metabolita koje je moguće naći u raznim biljkama koje im često daju boju.

Interes za ove spojeve značajno je porastao posljednjih nekoliko godina – ima ih u bobičastom voću, čokoladi i crvenom vinu – zbog velikog raspona mogućih zdravstvenih prednosti kada se konzumiraju u dovoljno velikim količinama.

Na primjer, studije su pokazale da imaju kardioprotektivne učinke i da mogu pozitivno uticati na karcinome i upale.

Jedan od razloga zbog kojih im se pridaje toliko pažnje, jest da su oni snažni antioksidansi.

Tokom normalnog aerobnog metabolizma, stanice proizvode molekule visoke reaktivnosti koje sadrže kiseonik, poput vodonikovog peroksida. Dok ove molekule imaju niz važnih uloga u stanici, njihov višak može biti veoma štetan – rezultira ili njihovom hiperprodukcijom ili pak disfunkcijom našeg izgrađenog antioksidantskog sistema.

Oba stanja mogu dovesti do oksidacijskih oštećenja različitih važnih molekula u stanici, poznatih i kao oksidacijski stres.

Također, takve molekule posebno su aktivne u mozgu, a smatra se da je oksidacijsko oštećenje živčanih stanica koje one mogu izazvati uključeno u razvoj nekih neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti.

Poznato je i da ksantohumol posjeduje jaka antioksidacijska svojstva, no naučnici su se pitali je li mogao igrati i neurozaštitnu ulogu u mozgu, pa su dizajnirali studiju kako bi testirali tu hipotezu.

Za potrebe studije koja je objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, istraživači su izložili neurone štakora u posudu s ksantohumolom i zatim ih oštetili kroz oksidacijski stres.

Ne samo da su se štetne reaktivne molekule pročistile, već je taj postupak rezultirao i pojavom određenih zaštitnih gena, nazvanih citozaštitnim genima koji štite stanice od oksidacijskog stresa i bolesti povezanih sa stresom kao što su rak, neurodegeneracije i različite upale.

Istraživači su takođe otkrili da se potonji mehanizam djelovanja postiže aktiviranjem staničnog proteina zvanog NF2, koji je faktor transkripcije. Transkripcijski faktori su važne molekule u stanicama koje se vežu na DNK, a zatim mijenjaju brzinu ekspresije gena.

Naučnici misle da ovi rezultati ukazuju na to da ksantohumol može biti predstavljen kao potencijalni kandidat za borbu protiv različitih neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove bolesti. Ali važno je napomenuti da to svejedno ne znači da je konzumiranje velike količine piva zdravo za mozak.

Izvor:geek.hr

Share.

About Author

Leave A Reply