Rmuš riješio matematički problem iz antičkog doba

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Profesor matematike iz Berana Veselin Rmuš, na Međunarodnoj konferenciji u Tokiju, dokazao je da je moguće konstrusati kvadraturu kruga, jedan od tri čuvena problema koji su postavljeni u antičko doba (od 600. do 450. godine p.n.e.). Rmuš je tom prilikom dobio priznanje za najbolji rad koji je predstavljen iz oblasti matematike.

Profesor Rmuš je rad pod nazivom „Konstrukcije kvadrature kruga, udvajanja kocke i trisekcije ugla“ u cjelosti objavio u Vojno-tehničkom glasniku na engleskom jeziku 2017. godine, a tokom konferencije u Tokiju prvi put predstavio rješenje jednog od tri grčka problema kvadraturu kruga i objasnio originalnu metodu za konstrukciju kvadrata iste površine kao dati krug uz upotrebu samo lenjira i šestara. Rmuš je došao do niza formula koje proizilaze iz njegove glavne formule za jednake površine kvadrata i kruga. 

Sa konferencije u Tokiju (Foto: Marina Rmuš)
Sa konferencije u Tokiju (Foto: Marina Rmuš)

Tokom Međunarodne konferencije primijenjene matematike i fizike koja je održana od 10. do 12. januara na Univerzitetu Čuo u Tokiju na kojoj su 70 eminentnih matematičara i fizičara iz 21 države svijeta predstavili radove, profesor Rmuš je objasnio primjenjivost njegovih formula u građevini i arhitekturi.

“U svom dokazu, pošao je korak naprijed, te osim površine kvadrata i kruga,  objasnio da je moguće konstruisati piramidu i kupu jednake zapremine, uzimajući za primjer Keopsovu piramidu”, navodi se u saopštenju.

Konferenciju u Tokiju je organizovalo Društvo istraživača Azije.

Izvor: rtcg.me

Share.

About Author

Leave A Reply