RMUŠ: PREPOZNAJU NAS PO ORIGINALNOSTI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Savez modernog plesa Crne Gore nedavno je, na koncertu povodom 18 godina postojanja i rada PK „Matrix“ iz Podgorice, plesnim klubovima dodijelio 11 plaketa za doprinos razvoju kulture, umjetnosti i sporta. Među nagrađenima se našao i PK „Duga“ iz Berana.

Koreografkinja i umjetnička rukovoditeljka ovog kluba Marina – Nina Rmuš ističe da je jako ponosna na ovo priznanje.

„Ovo nije prvo ovakvo priznanje za nas. Prije osam godina dobili smo i plaketu  za doprinos razvoju plesa na sjeveru Crne Gore. Priznanja za klub su rezultat nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima kojih je bilo puno u proteklih 10 godina. Osvojili smo preko 50 pehara za oko 40 koreografija, a ujedno smo i jedini plesni klub na prostoru Crne Gore koji snima spotove za svoje koreografije. Uz to, istakli smo se i odličnim plasmanom na Talent show „Više od igre“. Izdvajamo se originalnošću i po tome smo prepoznatljivi“, kazala je ona za Jutarnji program Radio Berana.

Ovaj plesni klub često je inicijator i učesnik brojnih humanitarnih manifestacija, pa su se tako nedavno uključili u humanitarnu akciju koju za liječenje osmogodišnje Nikoline Baltić iz Mojkovca organizuje grupa učenika i studenata „Karavan sreće“. Na ovaj način, prema riječima Nine Rmuš, kod svojih članova razvijaju empatiju i altruizam koji su u današnjem društvu jako važni.

Nina Rmuš, Jutarnji program Radio Berane

„Podrazumijeva se da ćemo uvijek dati doprinos kada su u pitanju humanitarne akcije. Za Novu godinu smo, zajedno sa članovima Đačkog parlamenta SMŠ „Dr.Branko Zogović“ orgnizovali humanitarni koncert za djecu iz romskih naselja u Beranama. Od prikupljenih sredstava smo obezbijedili paketiće za mališane. To je značilo puno, kako toj djeci koja su poklone dobila, tako i za naše članove jer na ovaj način razvijaju empatiju i altruizam, što je najvažnije s obzirom da je humanost najveća ljudska vrlina“, smatra ona.

Od septembra prošle godine, osim u Beranama, ovaj klub ima svoje članove i u Podgorici. Projekat pod nazivom „Dugaland“ objedinjuje više aktivnosti, kako za djecu tako i za odrasle.

„Koncept je sličan kao i u Beranama s tim što smo malo proširili aktivnosti i osim plesa njegujemo i mjuzikl kao najsloženiji filmski i pozorišni oblik. Djeca kroz časove engleskog jezika uče da glume, pjevaju i plešu. Njegujemo najpoznatije mjuzikle koji su izvedeni na Brodveju, kao i bajke uz koje smo svi porasli. Smatram da djeca treba da dožive na malo drugačiji način i  „Alisu u zemlji čuda“ i „Snežanu i sedam patuljaka“ i „Petra Pana“. Djeca jako lijepo reaguju na koreografije koje sam ja već odavno postavila i koje su višestruko nagrađivane, ali koje su sad, ubačene u neki drugačiji kontekst, dobile neku drugu dimenziju. Meni kao koreografu je još inspirativnije i izazovnije da nešto što sam stvorila kao bazu na ovaj način nadograđujem“, iskrena je Nina.

Osim engleskog jezika, plesa i mjuzikla, u „Dugaland“-u se njeguje i folklor za djecu i odrasle koji vodi Maja Dakić, koreografkinja i umjetnička rukovoditeljka KUD-a „Duga“. Osim ovih noviteta, u Beranama je počela sa radom i škola plesa za odrasle.

Priznanje za njihov rad, osim od Saveza modernog plesa, stiglo je i od organizatora muzičkog takmičenja „Crna Gora u ritmu Evrope“. Naime, tri članice PK „Duga“ predstavljaće kao plesači našu opštinu na finalnom takmičenju u Tivtu sredinom godine. Nina je ponosna na ovaj uspijeh, ali ne krije da je to očekivala.

„Moram priznati da  sam negdje to očekivala s obzirom na to da su plesači „Duge“ predstavljali Berane i na takmičenju prije dvije godine. Ena Đukić, Saška Šćekić i Valentina Rajković, koje će plesati na tom takmičenju, su među najtalentovanijim plesačima u našem klubu. Za zadatak smo dobili pjesmu norveške predstavnice na Eurosongu 2016.godine i za nju ću raditi novu koreografiju, potpuno nove korake“, najavila je koreografkinja „Duge“ Nina Rmuš.

Mirka Dević

Share.

About Author

Leave A Reply