REGE MUZIKA NA LISTI SVJETSKE KULTURNE BAŠTINE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rege muzika, čiji su mirni, lepršavi zvuci stekli međunarodnu slavu zahvaljujući umjetnicima kao što je Bob Marli, od danas je na listi UN-ovih globalnih kulturnih blaga.

UNESCO je na svoju listu dodao žanr koji je nastao na Jamajci do svoje kolekcije “nematerijalnog kulturnog nasljeđa” koji se smatra vrijednim zaštite i promocije.

Učešće Rege muzike u međunarodnom diskursu o pitanjima nepravde, otpora, ljubavi i čovječnosti, podvlači dinamiku elementa kao istovremeno umno, socijalno-političko, senzualno i duhovno “, saopšteno je iz UNESCO-a.

Muzički stil pridružio se spisku kulturnih tradicija koji uključuju 300 drugih tradicionalnih praksi  poput izgradnje brodova, hodočašća i kuvanja.

Rege se krajem 1960-tih godina proširio sa Jamajke na cijeli svijet. Stil je brzo postao popularan u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u Britaniji, gdje su se mnogi imigranti sa Jamajke preselili nakon Drugog svjetskog rata.

Rege je često bio muzika potlačenih, sa tekstovima koji se bave društveno-političkim pitanjima, zatvaranjem i nejednakošću.

Jamajka je podnijela zahtjev za uključivanje Rege muzike na listu ove godine, na sastanku agencije UN-a na ostrvu Mauricijus, gdje je razmatrano 40 prijedloga.

“Rege je jedinstveno Jamajka. To je muzika koju smo stvorili i koja je prodrla u sve krajeve svijeta”, rekla je Olivija Grandž, ministarka kulture za Karipska ostrva, prije glasanja.

Izvor: B92

Share.

About Author

Leave A Reply