Redovni pregledi način prevencije karcinoma grlića materice

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Karcinom grlića je na drugom mjestu po učestalosi i čini i 12% svih malignih bolesti kod žena. U svijetu godišnje oboli 500.000 žena, a prema statistici SZO od ove bolesti umre oko 230.000 oboljelih.

“Statistika i podaci SZO su poražavajući obzirom da se ovaj karcinom veoma lako otkriva i veoma uspješno liječi, pod uslovom da se dijagnostikuje u ranoj fazi, prije nego bolest uznapreduje. Incidenca grlića materice u svijetu je različita, u razvijenim zemljama gdje je zdrastvena prosvijećenost stanovništva visoka i gdje je razvijen skrining incidenca je mala, npr. Finska 0,9. Jugoistočna Evropa je područje sa najvišom incidencom i smtrnošću, sa oko 9000 novooboljelih i 4600 umrlih žena godišnje” kazala je doktorka Marijana Pešić, specijalistkinja ginekologije i akušerstva.

Posljednja nedjelja januara obilježava se kao Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice i prilika je da se još jednom ukaže na značaj prevencije, jer je karcinom grlića materice bolest koja se može spriječiti.

Prema petogodišnjem presjeku stanja, broj umrlih od ove bolesti u Crnoj Gori je 77 žena.

Karcinom grlića uzrokuje u 99% slučajeva HPV virus koji se prenosi seksualnim putem i poznto je oko 100 tipova od kojih su najopasniji tipovi 16 i 18.

“Faktori rizika su genitalne infekcije/HSV, CMV, hepartititis B,C,D, hlamidija, trihomonas-djeluju kao kokarcinogeni. Rizično seksualno ponašanje/rano stupanje u seksualne odnose, česta promjena seksualnih partnera,nedovoljno korištenje prezervativa prilikom odnosa sa novim ili nepoznatim partnerom, loš socioekonomski status/loši uslovi života i loša edukovanost, loše individualne zdrastvene navike-duvan, alkohol, droga i slabi imuni sistem” pojašnjava ona.

Iako nema jasnih simptoma bolesti, doktorka Pešić upozorava, da tijelo šalje signale da se u njemu razvija opasan tumor, ali ih žene, na žalost, zanemaruju i smatraju bezizlaznim stanjima.

” Treba obratiti pažnju ako žena primijeti psitkoitalno, iregularno ili postmenopauzalno krvarenje iz vagine, bolove u trbuhu, pojačanu vaginalna sekrecija, neprijatnog mirisa ili krv u mokraći/stolici” dodala je ona.

Foto: Marijana Pešić

Dijagnostičke metode za rano otkrivanje bolesti su veoma precizne, jedostavne i daju brže i pouzdane rezultate.

“Dijagnostičke metode obuhvataju obuhvataju citološki pregled-PAPA test i koloskopski pregled koji su zajedno pouzdani do 98%. Ukoliko je potrebno dalje se preduzimaju histološka ispitivanja/ biopsija, konizacija, edocervikalna kiretaža” kazala je Pešić i naglasila značaj prevencije u borbi protiv ove bolesti.

Unazad dvije godine u Centru za reproduktivno zdravlje žene se sprovodi skrining na HPV, a ove godine fokusiran je na populaciju žena od 30-49 godina.

“Žene te dobi će biti pozvane, ali mogu i one same da se jave i budu ispitane na prisustvo HPV virusa koji je glavni uzročnik  CA grlića. Priprema za ovu vrstu skrininga obuhvata prekid lokalne th u vidu vaginaleta i gelovakao i prekid seksualnih odnosa par dana prije. Skrining podrazumijeva ginekološki pregled i uzrokovanje brisa koje je potpuno bezbolno i čiji rezultati su poznati za dvije nedjelje. Ukoliko je žena HPV negativna, tek za 5 godina ponavlja skrining, ukoliko je njen nalaz pozitivan vrše se dalja testiranja” objasnila je proceduru koju žene prolaze kako bi uradile skrining na HPV.

Karcinom grliča materice uspješno se liječi, a u zavisnosti od faze u kojoj je dijagnostifikovan određuje se metod liječenja.

” Liječenje zavisi od stadijuma bolesti. U početoj fazi izliječenje je 100%, opreacija je jednosrtavna i ne remeti normalan život žene a odmakle forme se tretiraju hiruški i RT i HT. Dakle, da bi se žene zaštitile od ove bolesti, najvažniji su redovni godišnji ginekološki pregledi i preventivni pregledi, bez čekanja simptoma jer sa pojavom simptoma liječenje postaje otežano i neizvjesno” kazala je za kraj dr. Pešić.

Aleksandra Vešović/ Milena Bubanja Obradović

Share.

About Author

Leave A Reply