REALNI IMPRESIONIZAM TODORA ŽIVALJEVIĆA VELIČKOG

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ime Todora Živaljevića Veličkog nosi jednu posebnost i veličinu, jer je on čovjek koji ostavlja dubok trag u svakoj životnoj oblasti u kojoj je stvarao ili još uvijek stvara – kao pripovjedač, pjesnik i književni kritičar ili slikar. On, dok piše slika, a kad slika u mislima piše i to ga čini posebnim. Iz tih vrlina koje ga krase nastaju isto tako posebne slike. Koliko daje sebe književnosti i slikanju ništa manje se ne predaje kada je riječ o očuvanju istinske crnogorske tradicije oličene u očuvanju srpskog jezika i ćirilice”, kazao je predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić otvarajući, u Polimskom muzeju, izložbu slika ovog umjetnika, pod nazivom “Iracionalni pejzaži”.

Dragoslav Šćekić / foto: Polimski muzej

Govoreći o slikarskom djelu Veličkog, Damjan Ćulafić, urednik časopisa “Tokovi”, je kazao da su njegove slike svjedok izoštrene percepcije, jer je bio kadar da uoči iracionalne momente u prirodi i ponudi nam slike oslobođene kritičkih i doktrinarnih stega, na kojima je zbio dobar dio povijesti pejzaža

“Todor je slikar vrle koordinacije, i osjećaja za refleksiju predmeta u prirodi. Na njegovim slikama su znalački odabrani detalji – nove i stare kuće, tihi rječni tokovi, ali i slapovi, put kao simbol traganja, drveće u svom razlistalom i smirajnom dobu, a na slikama sam, ili je to pričina, vidio i njegove, i moje, Zeletin i Prokletije”, kazao je Ćulafić.

On je dodao da se, ovim pejzažima, Velički  primakao srpskim impresionistima Nadeždi Petrović, Kosti Milićeviću, i, dijelom, Milanu Milovanoviću, a nije mu, kako je rekao, daleko po duhu ni slikarsko djelo Mila Stojkovića.

Damjan Ćulafić / foto: Polimski muzej

“I kada je tačno da Todor „slika bojama sunčevog spektra, shodno impresionističkim idealima“, ipak je slikar i snažne impresije i snažnog realizma, jer kod njega nema čvrstog otklona od slikanja „predmeta onakvog kakav jeste”, ali nema, razumije se, ni nepoštovanja prema svjetlosti, njenom trenutnom rezultatu u prirodi i kretanju, i trudu da se ona bojom oslika i izrazi”, istakao je Ćulafić.

Iako, više poznat kao pisac, pjesnik i književni kritičar Todor Živaljević Velički se slikarstvom bavi više od 40 godina. Do sada je imao oko desetak samostalnih a učestvovao je na više od 100 kolektivnih izložbi. Ovo je drugi put da svoje radove izlaže u Beranama. Prvi put se beranskoj publici predstavio 2017. godine.

Izložbom “Iracionalni pejzaži” predstavio se novim i drugačijim radovima na kojima je, kako je rekao, dao topliji dio svoje duše.

Snežana Milić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply