RADNE AKCIJE I ŠTAFETA MLADOSTI SLAVKA KORAĆA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon monografije “Akcijaške decenije” autora Slavka Ivanovog Koraća, koja je promovisana prije skoro deceniju, ovih dana iz štampe je kao dopuna monografiji, izašla njegova knjiga pod naslovom “Radne akcije i štafeta mladosti”.

Uprkos naporu i trudu koje je nesebično uložio tokom prikupljanja građe za ovu knjigu koja obuhvata period obnove i izgradnje ondašnje Jugoslavije “Od Triglava do Đevđelije” u periodu od 1946. do 1989. godine, Korać u svom svojevrsnom cirkularnom pismu upućenom bivšim akcijašima, u uvodu kaže da je iz objektivnih i drugih razloga, nakon toliko godina to ipak nemoguće. U akcijaškim decenijama učestvovali su đaci, studenti, seljaci…omladina svih nacionalnosti i brigade iz Berana, Andrijevice, Plava, Rožaja, Bijelog Polja, Pljevalja, Mojkovca i Kolašina. No, ova kniga i pored toga obiluje sa dosta, fotografija, svjedočanstava i izjava akcijaša što, kako kaže, može poslužiti kao inspiracija i dobra građa za nove rukopise o brigadirima i radnim akcijama.

Knjiga “Radne akcije i štafeta mladosti” podijeljena je u dva dijela: prvi u kojem su podaci, odnosno imena brigada i izjave akcijaša, i drugi dio koji je posvećen Štafeti mladosti. Te dvije teme se, kao što se navodi, na neki način prožimaju i vraćaju na vrijeme nesebičnog pregalaštva  omladine u obnovi i izgradnji zemlje.

Monografijom i ovom knjigom višedecenijski akcijaš, omladinski rukovodilac, danas učitelj u penziji Slavko Ivanov Korać, je bez sumnje, “po stare dane”, udarnički sačuvao od zaborava jedno vrijeme i jednu mladost.

Raško Ličina

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply