Prosvjetarima od naredne godine 9 odsto veće plate

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Od 1. januara naredne godine zaposlenima na Univerzitetu Crne Gore (UCG), u prosvjeti i domovima učenika i studenata, zarada će biti uvećana za 9 odsto, a od 2021. godine još tri odsto.Povećanje zarada ozvaničeno je danas u Ministarstvu prosvjete potpisivanjem kolektivnih ugovora.

“Ministarstvo prosvjete dogovorilo je ranije sa upravom svih pomenutih sindikata i UCG povećanje zarada od naredne godine za 9+3%, što je danas i formalizovano potpisivanjem Ugovora”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da su povećana izdvajanja i za stambene potrebe zaposlenih u prosvjeti, isplaćuju se jubilarne nagrade, ali se radi i na jačanju naučnostraživačke aktivnosti na UCG preko posebnog fonda.

“Posljednji trogodišnji sporazum sa Sindikatom prosvjete za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih potpisan je nedavno na iznos od 2,1 milion eura, dok je trogodišnji sporazum prije par godina potpisan na iznos od oko 1, 3 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Osim toga, napominju iz Ministarstva, sa Univerzitetom Crne Gore predviđeno je pokrivanje troškova naučnoistraživačke i inovativne djelatnosti na Univerzitetu, koji mogu obuhvatati nadoknade i troškove za naučnoistraživački rad, publikovanje u renomiranim časopisima i monografijama, podršku projektnim aktivnostima i drugo, i to preko posebnog fonda. Iznos sredstava opredijeljenih za ovaj fond će se utvrditi posebnim sporazumom između Vlade i Univerziteta.

U saopštenju se naglašava da su svi pomenuti dogovori “rezultat ozbiljnih i konstruktivnih pregovora sa sindikatima koji su doveli ne samo do povećanja zarada, već i pomaka u dijelu stambenog obezbjeđenja zaposlenih u prosvjeti, ali i jačanja naučnoistraživačke djelatnosti na UCG”.

Ministar prosvjete dr Damir Šehović potpisao je ugovor za UCG sa rektorom Danilom Nikolićem i predsjednikom sindikata UCG Vukašinom Zogovićem. za Sindikat prosvjete sa predsjednikom Sindikata Zvonkom Pavićevićem, a za zaposlene u đačkim i studentskim domovima sa predsjednikom Samostalnog sindikata Markom Kaluđerovićem, zaključuje se u saopštenju.

Sindikati: Poboljšava se stanje prosvjetnih radnika

Povećanje plate od devet odsto od 1.januara naredne i tri odsto na već uvećane zarade od 2021. godine, prvi je korak ka poboljšanju materijalno-socijalnog položaja prosvjetnih radnika, saopšteno je iz Sindikata prosvjete.

Navodi se da je potpisivanje izmjena Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete rezultat pregovora Sindikata i Ministarstva prosvjete u vezi sa povećanjem zarada prosvjetnih radnika.

“Ostvareno povećanje od devet odsto od 1.januara naredne godine i tri odsto na već uvećane zarade od januara 2021. godine samo je prvi korak ka poboljšanju materijalno-socijalnog položaja prosvjetnih radnika za koji smatramo da još nije na nivou na kojem bi trebalo da bude i za koji će se Sidnikat i u budućnosti nastaviti boriti”, kazali su iz Sindikata.

Oni su rekli da je isplata jubilarnih nagrada, povećanje izdvajanja za stambene potrebe prosvjetnih radnika od 2,1 milion EUR u trogodišnjem periodu, isplata jednokratne pomoći za troškove prevoza zaposlenika koji značajan dio zarada odvajaju u tu svrhu, samo dio onoga što je Sindikat ostvario u pregovorima.

Share.

About Author

Leave A Reply