POVODOM DANA MLADIH U SAVJETOVALIŠTU ZA MLADE DANAS PREDAVANJE NA TEMU „AKNE“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Doktorka Joksimović je kazala da je zdravlje mladih od ključne važnosti ne samo za sadašnjost, već i za budućnost. Joksimović naglašava da ono što ugrožava zdravlje mladih su: povrede, cigarete, psihoaktivne supstance, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost, zavisnost od društvenih mreža i kockanja, rizično seksualno ponašanje, vršnjačko nasilje, stres i mentalni poremećaji.

U savjetovalištu mladih – Doma zdravlja Berane, danas će, povodom dana mladih biti održano predavanje o aknama i savjetovanje o njezi lica kako je kazala primarijus Dr Marija Joksimović, pedijatrica-koordinatorka savjetovališta za mlade, mladi će danas dobiti flajere: Reci NE alkoholu sačuvaj život svoj, Ugasi cigaretu i sačuvaj život svoj, Ja imam pravo na život bez duvanskog dima, Diskonektuj se sa net-a, odjavi se sa chat-a, preuzmi kontrolu nad svojim životom.

Najznačajniji zdrastveni problem kod mladih predtavljaju akne. One su estetski problem koji može ugroziti zdravlje, naglašava doktorka Joksimović, napominjući da će na tu temu danas govoriti mladima koji posjete savjetovalište za mlade. Doktorka Joksimović dalje navodi da su česti problem kod mladih i gojaznost, deformiteti kičmenog stuba, maligniteti, anoreksija, depresija i drugi.

Što se tiče reproduktivnog zdravlja, mladi se sreću sa problemima kao što su rano stupanje u seksualne odnose, pobačaji, neplanirane trudnoće, adolescentne trudnoće i porođaji koji su stres za mladi organizam, ističe Joksimović i dodaje da se sa time ne završavaju problem kod mladih, već da im prijeti opasnost i od polno prenosivih bolesti kao što su: HIV, sifilis, kontracepcija, polno nasilje i iskorišćavanje. Medicinska sestra u Savjetovalištu za mlade, Ljiljana Obradović, poručila je mladima da u savjetovalište mogu doći i kad ne postoji nijedan od navedenih problema. Savjetovalište za mlade u Domu zdravlja Berane radi svakim radnim danom od 7 do 15 časova. Može se doći bez uputa i knjižice, a anonimnost je zagarantovana. Obradović napominje da se u savjetovalištu mogu dobiti ljekarska pomoć za kompletno zdravlje.

Romana Lalić/Aleksandar Magdelinić

Share.

About Author

Leave A Reply