POSAO ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deset osoba sa invaliditetom potpisalo je danas ugovore o jednogodišnjem pripravničkom angažmanu, koji se realizuje kroz projekat POWER.

Ugovore su potpisali predstavnici Caritasa Barske nadbiskupije, poslodavci i pripravnici.

Marko Đelović iz Caritasa barske nadbiskupije, naglasio je važnost ovog događaja ali i zajedničkog rada na pružanju konkretne pomoći osobama sa invaliditetom.

“Osnovni cilj projekta je da pruži mogućnost za radnu i socijalnu integraciju osobama sa invaliditetom. Na ovaj način dajemo doprinos mijenjanju ambijenta i kreiranju održivih radnih mjesta za njih. U saradnji sa poslodavcima ćemo raditi na tome da pripravnici nastave svoj rad i nakon ove faze projekta”, kazao je Đelović.

On je istakao da će se ove aktivnosti realizovati u dvije opštine, na sjeveru u Beranama, na jugu u Kotoru. Od deset osoba koje će se zaposliti, devet će raditi u sjevernoj regiji.

“Osobe koje će se zaposliti kroz projekat steći će konkretna radna iskustva. Postoji dobro interesovanje za ovaj projekat. Konkurs je bio takav da smo tražili osobe koje odgovaraju poslovima za koje postoji potreba kod poslodavaca. Pripravnici će raditi kao dispečeri u taksi službama, obavljaće administrativne poslove, poslove u hotelu, vešeraju i slično”, rekao je predstavnik Caritasa Barske nadbiskupije.   

Đelović je naglasio da će pripravnički staž u trajanju od jedne godine pripravnici obavljati u preduzeću Lim company, Lukas In, MITS i Scripts, Hotelu Berane, Regionalnom biznis centru Berane, Caritasu Crne Gore i Caritasu Barske nadbiskupije.

Vlatko Peković, izvršni direktor Lim company, koja učestvuje u ovom projektu, naglasio je da će kod njih biti angažovana jedna osoba na poziciji dispečer.

“Ovo nije prvi put da ćemo zaposliti osobu sa invaliditetom. Ranije smo to radili u saradnji sa HELP-om i Dekrom i zaista su to dobra iskustva. Na ovaj način želimo da uključimo OSI u narmalne tokove života i poslovanja. Veliki broj ovih lica je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i na ovaj način im dajemo šansu za zaposlenje”, kazao je Peković .

U okviru ovog projekta, prethodnih dana, potpisani su ugovori za još 11 pripravnika iz BIH.

Projekat POWER finansira Evropska unija, kroz IPA II program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Vrijednost projekta je 460.000 eura, od čega EU finansira 390.000 eura.

Caritas Bosne i Hercegovine ovaj projekat sprovodi u saradnji sa Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih „Ivan Pavao II“, Udrugom roditelja i djece sa posebnim potrebama „Vedri osmjeh“, Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije BIH, Caritasom Barske nadbiskupije, Udruženjem paraplegičara Bar i Biznis start-up centrom iz Bara.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply