POČINJE TRADICIONALNA MANIFESTACIJA „DANI SJEĆANJA NA SRPSKE JUNAKE I DOBROVOLJCE BERANE 2019.“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Savez udruženja „Srpska narodna odbrana Vasojevića i Limske doline“ (Uruženje ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918, njihovih potomaka i poštovalaca Berane, Udruženja srpskih književnika u otadžbini i rasejanju za Crnu Goru – Andrijevca i Srpsko istorijsko – kulturno društvo „Nikola Vasojević“ – Berane) organizuje, od 9. do 16. oktobra, tradicionalnu manifestaciju „Dani sjećanja na srpske junake i dobrovoljce“.

Moto ovogodišnje manifestacije je „Da ruske pomoći i zaštite nije bilo ni Crne Gore bilo ne bi!“.

U srijedu, 9. oktobra, u 15 sati, biće upriličena posjeta spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću (1888–1934) u Tifranskoj klisuri kod Donjeg Zaostra, na starom putu Berane – Bijelo Polje i održan istorijski čas pod nazivom „Devedeset godina (1929.-2019.) od izgradnje puta Berane – Bijelo Polje kojeg je obećao Kralj Aleksandar Karađorđević 1925. prilikom posjete Vasojevićima“ na kojem će govoriti istoričar Goran Kiković.

Delegacije iz Vojvodine, Andrijevice i Berana, u subotu, 12. oktobra, u 11 sati, posjetiće spomenike ruskim vojnicima poginulim u Drugom svetskom ratu, u Andrijevici. Tom prilikom biće održan istorijski čas o zajedničkoj borbi Rusa i Srba kroz vjekove.

U sali Polimskog muzeja, u subotu, 12. oktobra, sa početkom u 19 sati, biće održano tradicionalno „Veče istorije, tradicije, gusala i sjećanja na naše pretke“, kao i promocija knjige istoričara Gorana Kikovića „Rusija i Crna Gora kroz vjekove“. 

O knjizi govore – Branislav Otašević, književnik, Zoran Vulević, publicista i prevodilac, Goran Kiković, istoričar. U programu učestvuju pjesnici Darko Jovović, David Lalić, Milan Cimbaljević, Vulko Šćekić, Radovan Obradović i Milovan Mišo Kuburović i guslari Miloje Bugarin, Borivoje Deletić i Siniša Petrić.

U nedjelju, 13. oktobra, u 11 sati, biće organizovana posjeta spomenicima i grobovima srpskih vojnika iz Prvog svjetskog rata, kod crkve na Polici.

U okviru „Dana sjećanja na srpske junake i dobrovoljce“, 16. oktobra, delegacije Udruženja i ove godine će obići spomenik Rudeške bitke iz 1862. i na taj način  obilježiti 107. godišnjicu oslobođenja Berana od turske vlasti.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply