POČEO BOŽIĆNI POST

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Za pravoslavne vjernike danas je počeo šestonedjeljni Božićni post, koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku Roždestvu Hristovom – Božiću.

” Post je rajska ustanova i zapovijest Božija – kaže se u Svetom pismu. Hrišćanski post datira od samoga Gospoda Isusa Hrista koji je u pustinji postio 40 dana prije nego je počeo propovijedati. Božićni post je po “težini” odnosno važnosti,po ustavu Crkve kategorisan kao “Druga Pasha” pa stoga i traje 40 dana. U odnosu na strogost u hrani ovaj post je ravan Apostolskom (Petropavlovskom odnosno Petrovdanskom postu), što znaci da se osim srijede i petka koji se poste na vodi, ostalim danima konzumira hrana gotovljena na ulju, dok subotom i nedjeljom može da se jede riba. Naravno, treba naglasiti da ovaj “fizički” dio posta ne može da bude jednak za svakog Hrišćanina zbog razločitosti u kreposti tijela, fizickog zdravlja i sl. Onaj dio posta koji je suštinski i nepromjenljiv bez obzira na naše tjelesno zdravlje, odnosi se na svakog Hrišćanina bez izuzetka. To je težnja nas samih da se što jače iz posta u post udaljavamo od slabosti i grijeha a da vrlinskim življenjem i trudom, stremimo ka Bogu” kazao je otac Miloš Cicmil, paroh Eparhije Budimljansko-nikšićke.

Post, kako je on kazao, tada postaje obrazac za način življenja ne samo tonda kada je post propisan kalendarom , već i u onim danima  bitisanja kada  čovjek se  zaboravi pa padnemo u iskušenje, a kroz iskušenje u grijeh.

“Posebnu pažnju u postu treba obratiti na sve ljude u našem okruženju. Bližnje, rodbinu, prijatelje a ništa manje, to jest i više, na neprijatelje. Moleći se za neprijatelje kako bi se i u njihova srca usadila ljubav i pokajanje, pred Gospodom postajemo prava djeca Njegova. Jer, i Hristos je imao tu vlast da satre one koji su ga ponižavali bičevali i pljuvali, ali je projavio neizmjernu ljubav prema ljudima rekavši sa krsta: Oprosti im Oče jer ne znaju šta čine!”. Čineci dobra djela, ljubeci jedni druge, praštajuci jedni drugima, tek onda opravdavamo naš fizički post. Jer onaj koji se trudi fizički, napreže tijelo gladovanjem a ako ne priča, recimo, sa nekim od bližnjih, ne oprašta, radi nažao ,veliki grijeh čini”

Otac Cicmil napomnje  da bez ljubavi post nema duhovnog značaja, a da je molitva još jedan važan segment tokom posta.

“Dusa koja ide k nebu ima dva krila: post i molitvu. Zato, vrlo je važno da Hrišcanin koji praktikuje post bude intenzivniji u molitvi, naročito dolaskom na sveta bogosluženja medju kojima je najvažnija Liturgija. Ona je predokus raja. Dolazeći na Svetu Liturgiju, očigledno brinemo za spasenje jer ono što se ljudima nudi kroz Svetu Liturgiju iznova i iznova osvećuje čovjeka i oslobađa ga prolaznog a sprema za vječno. Svi koji učestvuju u postu i ispovijedaju svoje grijehe, projavljuju nesebičnu ljubav i pričešćuju se iz Svete čase, savjesni su Hrišćani. Nazalost, mnogo nas je koji spavamo, dok naš ovozemaljski život prolazi. Ne hajemo za spasenje. Onda često kada smo u nevolji ili bilo kom iskušenju, bez Vjere, osuđujemo Gospoda. A Hristos kaze: “Ovaj rod ( misli se na demonski) samo se izgoni postom i molitvom”. Obrazac za spasenje imamo. Najvećim i najmanjim među nama jednako je ostavljen i svi smo pozvani da ga slijedimo bez obzira na našu grešnost. Na nama je hoćemo li se odazvati ili ćemo ostati uspavani” zaključio je on.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply