PLAYSTATION4 DRUGA JE NAJPRODAVANIJA IGRAČKA KONZOLA NA SVIJETU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

PlayStation 4 postao je druga najprodavanija igračka konzola na svijetu, do sada je prodano čak 102,8 miliona primjeraka.

Sony je odradio dobar posao kada je davne 1994. godine odlučio proizvesti igračku konzolu – PlayStation. Od samog početka prodaja se broji u stotinama miliona primjeraka – originalni model prodan je u 102,49 miliona primjeraka i sve do sada je držao visoko drugo mjesto ljestvice najprodavanijih igračkih konzola u svijetu.

Prvo mjesto i dalje pripada njegovom nasledniku – PlayStation 2 koji je prema službenim podacima prodan u 155 miliona primjeraka. Čini se kako još neko vrijeme neće biti ugrožavanja prvog mjesta od strane drugih igračkih konzola, pa čak ni od strane novijih PlayStationa.

Naime, PlayStation 4 koji je još uvijek najnovija Sonyjeva igračka konzola tek je stigla na drugo mjesto ljestvice, maknuvši originalni PlayStation pritom na treće mjesto. PlayStation 4 do sada je prodan u 102,8 miliona primjeraka, što je oko 300 hiljada primjeraka više u odnosu na originalni model. Ostale igračke konzole prodane su u daleko manjem broju – između milion (Atari 5200 iz 1982.) i 84 miliona (Xbox One iz 2005.). Iako Sony kvartalno prodaje oko 3 miliona primjeraka, to je nedovoljno da PlayStation 4 ponovi uspjeh PlayStationa 2 do kraja životnog ciklusa konzole. Podsjetimo, za malo više od godinu dana, negdje u vrijeme božićnih praznika 2020. godine Sony bi trebao predstaviti PlayStation 5.

Share.

About Author

Leave A Reply