Plate ljekara veće za 200, a sestrama za 120 €

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Trenutno, ljekar opšte prakse zarađuje 622 eura; specijalista 755, a subspecijalista 823. Od 1. januara 2022. ove plate iznosiće 809 eura, 981, odnosno 1.070 eura, saopštila je ministarka zdravlja Jelene Borovinić Bojović.

Kao ljekar radim 20 godina. Tačno toliko dugo sam sa kolegama slušala i naslušala se pustih obećanja o povećanju zarada ljekarima. Od prvog dana od kada sam imenovana za ministarku zdravlja za ovu temu urgiram na svim adresama. I nama nije trebalo 20 godina da izađemo ispred vas i da kažemo – dogovorili smo se. Povećanje zarada ljekarima sada je izvjesno. Više nije obećanje već postaje realnost”, rekla je Borovinić Bojović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom finansija Milojkom Spajićem.Povećanje zarada je, kako navodi, jedan od načina da se ova država oduži ljekarima koji svake sekunde nose jedan od najtežih tereta na svojim leđima.

Borovinić Bojović vjeruje da će se na taj način konačno motivisati ljekari.”Da shvate da ne postoji ljepši komad neba od onog nad Crnom Gorom i da treba da ostanu ovdje i da liječe svoj narod”, dodala je Borovinić Bojović.Podsjeća da se svake nedjelje u Crnoj Gori u javnom zdravstvu uradi oko 140 hiljada pregleda.”To je mjerljiv dokaz o posvećenosti svih zaposlenih u zdravstvu o kom se, nažalost, mimo našeg sektora, rijetko javno govori. Ja ću vam reći da je to rezultat vrijedan divljenja”, zaključila je Borovinić Bojović.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je objavio da će, osim povećanja za sve zaposlene u državi u prosjeku za 17,5 odsto koje će se obezbijediti kroz plan “Evropa sad”, od 1. januara moći dodatno da se povećaju zarade za zdravstvene radnike od 12,5 odsto.”Time je ukupno povećanje za zdravstvene radnike 30 odsto, što je vjerovatno i najveće povećanje zarada ikad u zdravstvu u ovako kratkom periodu. Želimo samo da pokažemo koliko su nam ti ljudi bitni za državu, da ostanu u državi… Da nam nacija bude što zdravija”, poručio je Spajić.On je zahvalio predstavnicima zdravstvenog sistema, na čelu sa ministarkom zdravlja, na posvećenosti, snazi i stručnosti jer time se omogućava da se Crna Gora vodi putem ekonomskog oporavka i stabilizacije.”I zdravlje i ekonomija”, zaključio je Spajić

Share.

About Author

Leave A Reply