PETAK TRINAESTI – SREĆA U NESREĆI?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Petak trinaesti je najozloglašeniji dan. Za njega se vezuju razna vjerovanja, legende i običaji. Međutim, ovaj dan ima i svoje pozitivne strane. Naravno, pozitivne i negativne strane zavise od vaših uvjerenja i načina na koji želite da iskoristite ovaj dan.

Ipak, petak trinaesti nije usamljen kada su u pitanju nesrećni dani.  U španskim zemljama i u Grčkoj baksuznim danom smatra se utorak 13, dok Meksikanci smatraju nesrećnim danom četvrtak 13, a petak je zapravo „srećan dan“. Takođe, Italijani, imaju drugačije shvatanje nesrećnog dana, za njih je to petak 17, dok je 13 srećan broj!

Stah od petka 13. je toliko rasprostranjen da postoji čak i naziv za tu vrstu fobije – paraskevidekatriafobija.

Ne postoji saglasnost oko toga otkad datira ovo sujevjerje. Većinsko je mišljenje da je staro tek nekoliko vjekova. Uglavnom se povezuje sa periodom srednjeg vijeka i vještičjim klanovima koji su se, navodno, sastojali od 13 članova. Takođe, vjerovalo se da vještice izvode svoje rituale u ličnom računanju godina koje se završava sa trinaestim punim mjesecom.

Drugi smatraju da je ovo novotarija s početka dvadesetog vijeka, dok ima onih koji tvrde da strah od ovog dana potiče još iz biblijskih vremena.

Broj 12 u numerologiji predstavlja broj potpunosti. Godina ima 12 mjeseci, a Isus je imao 12 apostola. Stoga se broj 13 smatra nepotpunim. Dakle, vjerovalo se da su i petak i broj 13 svaki za sebe nesrećni, pa tako kada se spoje – nesreća biva još veća.

Juda, koji je izdao Isusa Hrista, po vjerovanjima, bio je 13. gost na poslednjoj večeri koja se dogodila u petak. Odatle i potiče vjerovanje da nije dobro biti trinaesti gost za stolom. Na Zapadu, neki čak na 13. mjesto stavljaju lutku ili plišanog medu kako bi se razbila „zla kob koju nosi najnesrećniji broj“. Takođe, Isus Hrist je razapet na krstu na Veliki petak koji se u hrišćanstvu obilježava kao dan žalosti i stradanja.

I u skandinavskoj mitologiji 13. gost (Loki) predstavlja loš znak. Naime, on je pokvario jednu važnu večeru za bogove, posle čega je čitavim svijetom zavladala tama.

Kada je riječ o biblijskim pričama, navodno je Eva zavela Adama da jede sa stabla spoznaje baš u petak. Veliki potop je, takođe, počeo u petak. Bog je pomiješao jezike graditeljima vavilonske kule u petak, dok je Solomonov hram bio uništen, pogodite kog dana u nedjelji!

Francuski kralj Filip IV, jednog petka 13. 1307. godine, naredio je da se pohapsi i brutalno muči veliki broj vitezova templara kako bi ograničio njihovu moć, ali i da bi im oduzeo njihovo bogatstvo.

 Mnogi smatraju i da je neuspjela misija svemirske letilice Apolo 13 imala veze upravo sa brojem u njenom nazivu.

U jednoj godini može biti najmanje jedan petak trinaesti, a najviše tri. Ukoliko mjesec počinje u nedjelju onda će tog mjeseca biti jedan petak trinaesti. Najduži period bez petka 13. može biti 14 mjeseci, a najkraći 13 nedjelja.Godine 2012. bila su tri petka 13. i to – 13. januara, 13. aprila i 13. jula. Interesantno je to da je razmak između ovih dana bio tačno 13 nedjelja. To se poslednji put dogodilo 1984. godine.

Izvor: danubeogradu.rs

Share.

About Author

Leave A Reply