OTVORENA IZLOŽBA SLIKA “RADOST SUSRETA” , AUTORA ĐORĐA RAŠOVIĆA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Galatea Gallery Podgorica, Opština Berane i JU Polimski muzej Berane priredili su izložbu slika akademskog slikara Đorđa Rašovića pod nazivom „Radost susreta”.

Postavku u Galeriji „Nikola i Uglješa Popović” u Beranama otvorio je Mladen Premović, potpredsjednik Opštine Berane.

Na otvaranju su još o izložbi i mladom slikaru govorili Violeta Folić, direktorka JU Polimski muzej, Domagoj Žarković, direktor Galatea Gallery i Irvin Masličić, slikar.

Đorđevo likovno polazište na slikama je nostalgija za najranijim djetinjstvom kada je od svoje majke slušao bajke i basne. Tako je stasavajući kao slikar motivsko opredjeljenje nalazio u basnama. Kroz ovu drevnu književnu formu Đorđe nas uvodi u osmišljenu priču stavljajući je u kontekst aktuelnih društvenih i civilizacijskih tema koje oslikavaju duh i atmosferu ovog vremena. Žudnja za maštom, oživljavanje drevnih priča i strah od onoga što sa sobom nosi moderno doba su komponente koje su uticale da Đorđe bježi i stvara neki drugačiji imaginarni svijet. Sopstvenom estetikom uspostavio je vezu između ideje i predmeta. Sama figuracija je predmet njegovog interesovanja gdje su dominatni motivi sa likovima vuka i lisice koji su predstavljeni sa karakteristikama ljudskih bića. Kroz svoje maštovite ideje, kao i različita kompozicionai koloristička rešenja on posmatračima pruža vizuelni užitak i zadržava im fokus ne ostavljajući nikoga ravnodušnim. Glavne likove smješta u pozorišni, tj. scenski ambijent. Iako likovi tako smješteni kao nosioci slike ipak kroz Đorđevu kreativnost nisu monotoni jer je svaka slika priča za sebe.

Đorđe Rašović završio je Fakultet likovnih umjetnosti – odsjek slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a potom i specijalističke studije. Član je ULUCG. Izlagao je na mnogobrojnim grupnim izložbama u zemlji i vani, ali je već imao i osam samostalnih izložbi u zemlji. Takođe dobitnik je više značajnih nagrada.

Izložba „Radost susreta” u Galeriji „Nikola i Uglješa Popović” može se pogledati narednih petnaest dana.

Share.

About Author

Leave A Reply