OTVOREN MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL “FORTECA”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Drugi međunarodni filmski festival Forteca, koji okuplja filmove i autore sa sjevera Evrope, iz regiona i svijeta otvoren je projekcijom filma „Čelične ratnice“, Jelene Ivanišević-Paunović.

Kako je kazao sekretar Sekretarijata za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa NVO Goran Folić, filmska publika u Beranama ima priliku da u okviru ovog festivala odgleda sjajna filmska ostvarenja.

„Opština Berane, resorni Sekretarijat uz nesebičnu pomoć Centra za kulturu uvijek će stati iza ovakvog projekta, odnosno ove vrste filmskog festivala“, istakao je Folić.

Autorka filma „Čelične ratnice“, proslavljena glumica Jelena Mila-Ivanišević, koja potiče iz naših krajeva nije krila zadovoljstvo što je crnogorska premijera filma prikazana u Beranama.

„Festival je počeo u Perastu, ali smo riješili da proširimo ovu priču tako da ove godine prikazujemo filmove u četiri crnogorska grada, među kojima je Berane. Posebno mi je zadovoljstvo što baš iz Berana krećemo na turneju po Crnoj Gori“, kazala je Ivanišević.

Veliko interesovanje publike, prve večeri festivala, izazvala je projekcija filma „Na mlečnom putu“, kompletno autorsko djelo Emira Kusturice u kojem glavnu žensku ulogu tumači italijanska glumica Monika Beluči.

„Sjajno je što imamo priliku da pogledamo i ovakva ostvarenja. Berane zaslužuje da ima kvalitetan filmski program, a ako je suditi po filmovima koji su prikazani večeras onda možemo reći da je ovaj festival pun pogodak. Meni lično više se svidio prvi film jer je jedna nova priča o ženama, bolje reći heroinama Prvog svjetskog rata“, podijelila je svoje impresije ljubiteljka filmske umjetnosti Tatjana Zajceva.

U nastavku festivala, danas u 17:30 h biće prikazan film „Osmjeh ljetnje noći“ švedskog reditelja Ingamara Bergmana, a u 19:30 h film „Vitez Templar“, autora Peter Flinta.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply