OŠTRIJE KONTROLE STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Direktorka Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović kazala je da će tokom osmog kruga programa stručnog osposobljavanja visokoškolaca sprovoditi stroge kontrole u cilju obezbjeđivanja kvalitetne obuke za korisnika.

Ona je istakla da je anketa koju periodično sprovode među visokoškolcima pokazala da je preko 90 odsto korisnika zadovoljno, dok se u pojedinačnim slučajevima kada jedna od strana nije zadovoljna, nakon utvrđivanja stanja, korisnik usmjerava na drugog poslodavca.

Kurpejović navodi da se poslodavci za ovogodišnji program stručnog osposobljavanja mogu prijaviti od 15. septembra do 15. oktobra.

“Cilj programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, s kojim se susrijeće čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike. Program se pokazao kao vrlo uspješan, s obzirom na to da je oko 50 odsto korisnika programa nastavilo radni angažman, što nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih ljudi. Ovakvi rezultati pokazuju koliko je zapravo praksa važna, kako za mlade koji ulaze na tržište rada, tako i za same poslodavce koji su u prilici da oblikuju kadar koji im je zaista potreban”, kazala je ona.

Program je, kako je rekla, koristan input za obrazovne ustanove jer stvara širu sliku o pravcima u kojima bi trebalo unapređivati nastavu, odnosno studijske programe i kreirati upisnu politiku.

“Poslednju generaciju, odnosno sedmi krug programa, koji se upravo završava, karakterisalo je još veće interesovanje poslodavaca nego što je bio slučaj u prethodnim godinama. Tako je prošle godine, na primjer, oglašeno ukupno 11.005 slobodnih mjesta kod poslodavaca, kako iz privatnog, tako i iz javnog sektora, što je za oko 1.000 mjesta više nego godinu prije toga. Vjerujemo da će veliko interesovanje biti i ove godine. Posmatrano po oblastima i studijskim programima, poslodavci su najviše bili zainteresovani za oblast ekonomije, građevine, prava, turizma, arhitekture, internet tehnologija, jezika i turizma, dok je opet iz tih oblasti bilo i najviše prijavljenih visokoškolaca”, ističe Kurpejović.

Ona navodi da je u namjeri da obezbijedi sigurno sticanje praktičnih znanja i tokom studija, Ministarstvo prosvjete u okviru izmjena Zakona o visokom obrazovanju propisalo da praksa mora činiti minimum 25 odsto studijskog programa.

Izvor: RTCG

Share.

About Author

Leave A Reply