OSMAJLIĆ IZLOŽILA SLIKE U HERCEG NOVOM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Priliku da svoje radove izloži u  hercegnovskoj galeriji “Josip Bepo Benković”, koja važi za jednu od najprestižnijih u Crnoj Gori, dobila je i mlada likovna umjetnica Tamara Osmajlić koja kaže da je takva prilika vazna za nju.

“Lijepo je vidjeti kako se ono što naslikaš uklapa u određeni prostor. Tako slika i prostor zajedno prave interakciju sa posmatračem. U galeriji ‘’Josip Bepo Benković’’ se osjećala ta jaka interakcija, od samog susreta sa njenom širinom i polukružnim svodovima, preko postavke, otvaranja izložbe, do ispovjesti posjetilaca i njihovih reakcija. Obzirom da ova galerija važi za jednu od najboljih u Crnoj Gori, sasvim logično je bilo poslati radove na konkurs i sačekati reakciju. Umjetnički savjet galerije je to prepoznao i uvrstio mene i moje koleginice u program za ovu izlagačku godinu“ kazala je umjetnica.

foto: Privatna galerija

Pored nje, svoje radove u okviru ove izložbe izlažu  Jelena Andabak i Vesna Sekulić, za čije stvaralaštvo kažu da iako imaju  jasno diferencirane izraze, ipak je moguće naći dodirne tačke koje spajaju ove tri umjetnice.

„Predstavila sam se slikama koje su nastale na mojim master studijama, mada je bilo i nekih koje sam slikala kasnije. Pokušavala sam opravdati temu ’’Postfiguralnost’, kojom sam se bavila dvije godine i koja je, naravno, bila vezana za figuru. Ključna stvar za umjetnika je da ima temu koja mi omogućava isprobavanje različitih ideja, stvari koje još uvijek ne zna sigurno, ali sa kojima želi da eksperimentiše. To se odrazilo čak i na tehničke stvari, kao npr. dimenzije radova, pa se može primijetiti i sloboda brojeva 104 x 101 cm, 206 x 100 cm, 200 x 97 cm, 102 x 94 cm“ objašnjava Osmajlić.

foto: Prtivatna galerija

Ona se na ovoj izložbi predstavila slikama rađenim ulje i akril na platnu, kako kaže i u budućem radu će nastaviti da se bavi istraživanjem postfigure.

„Trenutno radim na novom projektu ’’Melanholija“. Do ove izložbe sam u glavi imala sličnu ideju, to jest nastaviti istraživanje postfigure, što ću činiti i dalje ali ovog puta na malo drugačiji način. Usredsrediću se više na taj psihološki efekat. Čim neko, prije svega, cijeni tvoj rad i prepoznaje suštinu, onda je lako nastaviti dalje. Svi mi tražimo potvrdu, i ima je, ali je moramo isto tako prepoznati ako mislimo iskreno da stvaramo“ dodala je Osmajlić.

Ljubitelji likovne umjetnosti u Beranama, kako Osmajlić najavljuje, po završetku ovog projekta imaće priliku da se upoznaju sa njenim strvaralaštvom.

foto: Cactus II

„Tokom potrage za slobodom stvaranja kreirala sam postepeno svoj stil, težeći ka tome da bude nov i nezavisan u svakom smislu, kako ga ja nazivam ‘’post-stil“. U početku sam ga primjenjivala različito zbog različitih kategorija (slika-crtež), pa sam se samim tim morala opredjeljivati i koju ću tehniku koristiti. Međutim, sada se on pretvara u bojene crteže na platnu i kao takav će jedno vrijeme i ostati. Dakle, da bi ostao nov mora se konstantno nadograđivati i prilagođavati. Osim toga, bitne karakteristike mog stila čine iskrenost i istinitost i prema tim osjećajima obrazujem svoju liniju, boju, površinu“ rekla je ona.

U svom radu nastoji da istraži figuru i pokušava da pomjeri akcenat ka novoj figuraciji. Ona se kreće između apstrakcije i nadrealizma, pri čemu je apstrakcija obično prikazana kroz djelove arhitekture, a nadrealizam koristi kao metodu upoznavanja čovjekove duše.

„Svako djelo ima svoju posebnu poruku i da bi se shvatilo mora se posmatrati i ispitivati. Ali sve ih povezuje figura. U najčudnijim pokretima, oblicima i bojama, jer mislim da se tako najbolje može skrenuti pažnja na to šta svaka od njih poručuje. Recimo jedna od poruka bi bila spoznajmo sebe i onda nam neće biti bitno da li je neko plav, zelen ili žut“ zaključila je Osmajlić.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BERANE

 

Share.

About Author

Leave A Reply