OSI DALI KREATIVAN PEČAT PROJEKTU “OLOVKOM GOVORIM”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, sinoć je u Polimskom muzeju otvorena izložba „Olovkom govorim“, na kojoj su izloženi likovni radovi korisnika Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

Nevladina organizacija „Invictus“, koja je organizovala ovu izložbu, ranije ove godine pokrenula je ovaj projekat s ciljem da doprinese boljem položaju osoba sa invaliditetom u Beranama.

„U sklopu ovog projekta  realizovane  su tri važne aktivnosti, zasađene su biljke u Dnevnom centru, adaptirani sanitarni čvorovi u Polimskom muzeju i pružena prilika korisnicima Dnevnog centra da iskažu svoju kreativnost  i likovni talenat. Večeras imamo priliku da vidimo koliko su oni bili kreativni, ovi radovi potvrđuju da je potrebna samo volja i upornost i da se svaki rad isplati“, kazao je predsjednik organizacije Sreten Lekić.

Jedna od značajnijih aktivnosti bila je adaptacija sanitarnog čvora za potrebe OSI, čime je Polimski muzej postao prva ustanova lokalne samouprave koja posjeduje tako opremljen toalet.

„Uz pomoć NVO „Invictus“ dobili smo jedan adaptiran i po svjetskim standardima urađen toalet, što uz adekvatnu pristupnu rampu koja je prije par godina urađena ispred Polimskog muzeja pruža priliku da osobe da invaliditetom mogu da koriste usluge ove ustanove“, rekao je Slobodan Obradović iz Polimskog muzeja.

Na izložbi je prikazano 30 radova podijeljenih u 14 cjelina, koji su rađeni  različitim tehnikama na temu „Moje dvorište“.

„U dvorištu Dnevnog centra uz pomoć ovog projekta zasađeno je ukrasno drveće čime je uljepšan ambijent, u kojem će uživati naši korisnici. Osim toga, donirali su nam potreban materijal za likovne radionice u okviru kojih su i nastali izloženi radovi“, objasnila je psihološkinja Ana Drobnjak.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u svijetu se obilježava sa ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i ravnopravnog učešća osoba sa invaliditetom u društvenom životu.

“ Da ovaj dan ne bude jedini u godini kada se govori o problemima sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom nužna je promjena odnosa cjelokupnog društva prema njima. Zakonski okvir koji se bavi pitanjima OSI je uglavnom dobar na svim nivoima, ali mnogo važnije to toga to uredimo zakonom je da se naša svijest prema ovom dijelu našeg društva promijeni i da učinimo da oni budu vidljivi. Moramo da budemo svjesni da ne postoje posebne potrebe, svi ih imamo iste – želju da se ostvarimo profesionalno i lično da napredujemo i budemo aktivni učesnici u društvu. Ono što je drugačije je samo način ostvarivanja tih potreba. Upravo zato svi oni koji se nalaze na pozicijama moći i odlučivanja treba da nastoje da omoguće da i oni sa poteškoćama i smetnjama budu u mogućnosti da se ostvare”, istakla je novinarka i urednica portala Radija Berane Milena Bubanja- Obradović.

Projekat „Olovkom govorim“ finansiran je od strane Opštine Berane putem konkursa za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama za 2018. godinu.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply