OPASNE APLIKACIJE DOSTUPNE U GOOGLE PLAY STORE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na popularnom Google Play Store-u ima čak 2.040 škodljivih i zlonamjernih aplikacija, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Sidneju.

Istraživanje je analiziralo milion aplikacija na Google Play prodavnici, pa je tako pronađen veliki broj lažnih aplikacija, aplikacija koje su tražile pristup velikom broju privatnih podataka o korisnicima.

Zanimljivo je da u ovakve aplikacije spadaju i neke popularne igre, među kojima su Hill Climb Racing ili Temple Run. Kako bi uspješno analizirali toliki broj aplikacija, istraživači su koristili metode mašinskog učenja, prenosi PC Press.

Algoritmi su tako pronašli čak 49.608 potencijalnih prijetnji. Potom su pomoću VirusTotal softvera 7.246 aplikacija okarakterisane kao maliciozne, dok je od njih je 2.040 aplikacija okarakterisano kao lažno ili visoko rizično.

Zanimljivo je i da je sam Google odmah reagovao, i ekspresno uklonio aplikacije koje su u ovom istraživanje označene kao opasne. Takođe, povećan je broj odbijenih aplikacija. Suspenzija aplikacija je porasla na 66 odsto, dok je broj odbijenih aplikacija, odnosno onih kojima nije ni dozvoljeno ni da se pojave na Google Play servisu, porastao za 55 odsto.

Share.

About Author

Leave A Reply