OD PREDUZEĆA OSTALO SAMO IME

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uprkos brojnim obećanjima, ni nakon 13 godina nije došlo do oživljavanja proizvodnje u fabrici za protektiranje guma Gumig. Umjesto najavljivane proizvodnje, pogoni ovog nekad uspješnog privrednog kolektiva prepušteni su konstantnom propadnju.

Od prije šest godina novi vlasnik kompletne imovine ovog preduzeća, koja se sastojala od hale bruto površine 1.881 metar kvadratni, kotlarnice, portirnice, trafostanice i placa koji zahvata površinu 8.422 kvadrata, postalo je preduzeće „Gradina“ iz Rožaja, vlasništvo Džemala Škrijelja.

Imovina je, nakon desetak neuspjelih pokušaja, prodata putem javnog nadmetanja za samo 128.378 eura, iako je na prvoj licitaciji cijena iznosila 975.290 eura.

Bivši radnici Gumiga, koji je prestao sa radom 2007. godine zbog neizmirenih obaveza prema povjeriocima, ističu da im je nakon prodaje fabrike isplaćen dio zaostalih ličnih dohodaka, ali da je prava šteta što je njihovo preduzeće doživjelo tako neslavni kraj.

Oni su podsjetili da je Gumig nekad upošljavao dvadesetak radnika, poslujući pozitivno sve do novembra 2003. godine kada je izvršena privatizacija preduzeća.

“Kad su podgoričke firme Euro-turist i Monteadrija kupile Gumig rečeno je da će fabrika uspješno poslovati i da će radnici redovno dobijati plate. Nažalost, od toga ništa nije ostavreno. Prestankom proizvodnje upućeni smo na biro rada prepušteni konstantnom propadanju. Cijeli slučaj je dospio do suda nakon čega je fabrika prodata na krajnje nepopularan način. Na kraju ostala su samo zidine koje podsjećaju da je tu nekada postojala fabrika” ističu radnici.

Izvor: dan.co.me

Share.

About Author

Leave A Reply