OBILJEŽAVA SE SVJETSKI DAN BORBE PROTIV GOJAZNOSTI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Danas se obilježava prvi Svjetski dan borbe protiv gojaznosti koja je, kako su upozorili, pored kardiovaskularnih bolesti i karcinoma na trećem mjestu uzroka smrtnosti.

Izvršni direktor Centra za borbu protiv gojaznosti Mirko Krunić naveo je da su istraživanja koja su urađena prije nekoliko godina u Domu zdravlja Podgorica, pokazala da je problem gojaznosti prisutan više u gradskim i prigradskim naseljima nego u selu.

U Crnoj Gori trećina djece uzrasta od šest do 11 godina ima prekomjernu tjelesnu težinu, a taj problem je izraženiji kod dječaka, pokazalo je istraživanju stepena uhranjenosti školske djece Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

On je rekao da je cilj obelježavanja Svjetskog dana gojaznosti da podsjete i ukažu na taj široko rasprostranjen problem, kao i da se krene u hitnu akciju ostvarenja preuzete obaveze.

Predsjednik Svjetske federacije za gojaznost, profesor Valmir Kutino rekao je da je epidemija gojaznosti praktično prisutna u većini država u svijetu, a broj gojaznih i osoba sa prekomjernom masom sve više raste.

Share.

About Author

Leave A Reply