NOVI SADRŽAJI U BERANAMA DESET GODINA U OBEĆANJIMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ovih dana navršava se tačno deset godina od kako je pod teretom snijega srušena stara sportska dvorana pod Jasikovcem. Obećanja da će se na tom mjestu graditi novi sadržaji ostala su samo mrtvo slovo na papiru. Odmah nakon urušavanja sportske hale najavljivano je da će objekat ubrzo biti saniran. Umjesto toga, srušena sportska dvorana se, bez ikakve zaštite, našla na meti brojnih kradljivaca. Dovoljno je reći da su lopovi, između ostalog, odnijeli dva skupocena koša, 160 reflektora, na stotine metara elektro i drugih instalacija, čitavi sistem za grijanje, mesingane ograde, sef težak oko 500 kilograma, na stotine kvadrata bakarnog krova i shvatiti da je zahvaljujući nečijem nemaru pričinjena šteta koja se mjeri stotinama hiljada eura. Da stvar bude užasavajuća u tom objekti je ostala vrijedna dokumentacija čiji su se ostaci mjesecima mogli pronaći po ruiniranim hodnicima. Danas od te dokumentacije nema ništa.

Sanacija dvorane nije izvršena iako je prije šest godine iz Vlade rečeno da će ubrzo biti raspisan konkurs za izbor najboljeg arhitektonskog rješenja za prostor stare hale sportova u Beranama. Tada je kazano da projektni zadatak po kome će biti raspisan konkurs predviđa da se uz obnovu sportskog terena osmisli rješenje koje će uključivati i kongresnu salu, kao i dodatne prostore koji će služiti u sportske, kulturne i turističke svrhe.

– Novi pristup u slučaju Berana znači da će u narednih mjesec dana biti raspisan međunarodni arhitektonski konkurs za idejno rješenje prostora stare hale sportova, nakon čega će uslijediti priprema tendera za kompletnu projektnu dokumentaciju na bazi pobjedničkog rješenja. Sredstva za konkurs i izradu projektne dokumentaciju su obezbjeđena iz kapitalnog budžeta Crne Gore – rečeno je prije šest godina iz Vlade Crne Gore.

Iz lokalne uprave, potvrđuju da su ovo bila samo obećanja i da su stvari zapele onog trenutka kada je raspuštena komisija ili jedinica za projekte pri tadašnjem Ministarstvu održivog razvoja i turizma koje je planiralo sredstva za desetak sličnih projekata među kojima je bila i stara hala sportova u Beranama. Ističu da planirana sredstva nijesu stigla u Berane i da je to razlog što naznačeni radovi nijesu otpočeli ni do današnjih dana.

Foto: Darko Stojanović

– Još 2017. godine iz Ministarstva održivog razvoja i turizma rečeno je da će biti raspisan konkurs za izbor najboljeg arhitektonskog rješenja za prostor stare hale. No, do toga još u nije došlo, pod izgovorom da za te namjene nijesu obezbijeđena sredstva – ističe potpredsjednik Opštine Berane Darko Stojanović.

Planiran objekat za potrebe OSI, ali sredstva nijesu predviđena

Iz lokalne uprave navode da je u međuvremenu beranska vlast pokrenula inicijativu da se na mjestu stare hale sportova pod Jasikovcem izgradi sportska dvorana prilagođena osobama sa invaliditetom (OSI). To bi, kako su najavljivali, bila jedina dvorana takve vrste u državi i time bi se obogatila sportska infrastruktura i stvorili uslovi za treniranje i održavanje sportskih manifestacija OSI. Potpredsjednik Darko Stojanović navodi da ni ta ideja još uvijek nije realizovana i da se iskreno nada da će Vlada u narednom periodu imati razumijevanja za ovaj projekat.

– Vlada ni ove godine nije predvidjela sredstva za uređenje prostora stare sportske dvorane, odnosno izgradnje sadržaja prilagođenih OSI – potvrdio je Stojanović.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply