NKT: Dalje otvaranje biće usklađeno sa odlukama EU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, konstatovalo da su sve mjere ovog tijela i aktivnosti nadležnih organa doprinijele visokim nivoom zaštite zdravlja i životâ građana.

Uspjeh u prvoj fazi odgovora na koronavirus rezultat ukupnog zajedništva, solidarnosti i discipline Uspjeh u prvoj fazi odgovora na koronavirus rezultat ukupnog zajedništva, solidarnosti i discipline
“Nacionalno koordinaciono tijelo je profesionalno i nepristrasno analiziralo epidemiološke podatke koji su stizali iz pojedinih država i dosljedno donosilo odluke sa ciljem zaštite zdravlja i životâ građana Crne Gore i stranaca u našoj zemlji. Putevi importacije koronavirusa u našu zemlju usljed neodgovornosti pojedinaca i razvoj epidemiološke situacije u državama regiona potvrdili su da smo i ovog puta donijeli ispravne odluke u interesu građana Crne Gore i javnog zdravlja”, konstatovano je na sjednici.

Kako se navodi, sa žaljenjem je primljena vijest da su dvije osobe inficirane koronavirusom danas preminule, a da se za treću preminulu osobu čekaju rezultati testa na koronavirus.

Nacionalno koordinaciono tijelo je izrazilo saučešće porodicama preminulih i konstatovalo da danak uzima virus koji je u našu zemlju nedavno importovan iz regiona.

Takođe, saopštenonje da je u okviru analize epidemiološke situacije u Crnoj Gori NKT informisano da je broj testiranja na koronavirus u odnosu na broj stanovnika u našoj zemlji među najvišima u regionu i u skladu sa najvišim evropskim standardima. Data je puna podrška Institutu za javno zdravlje da nastavi visoku stopu testiranja.

“Potvrđujući i na ovom planu strateško opredjeljenje Crne Gore da kao vodeća država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji poštuje, slijedi i primjenjuje evropska pravila i principe Nacionalno koordinaciono tijelo je odlučilo da dalju politiku otvaranja granica, što je izvjesna potreba naše ekonomije, uskladi sa politikom i odlukama Evropske unije čim one budu konačne i saopštene”, piše u saopštenju.

Analizirajući pojedine dnevnopolitičke pojave u javnom prostoru, NKT podsjeća da je uspjeh u prvoj fazi odgovora na koronavirus rezultat ukupnog zajedništva, solidarnosti i discipline, što je više puta saopštavano javnosti.

“Moramo i sada biti solidarni i združeni jer je to uslov za uspjeh cijelog društva”, poručuju iz NKT-a.

Share.

About Author

Leave A Reply