NERADNI DANI POVODOM KURBAN BAJRAMA 11,12 i 13. AVGUST

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zaposleni islamske vjeroispovjesti imaju pravo na trodnevno plaćeno odsustvo radi svetkovanja Kurbanskog bajrama, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

“Na osnovu Zakona o svetkovanju vjerskih praznika zaposleni islamske vjeroispovijesti imaju pravo na plaćeno odsustvo, radi svetkovanja vjerskog praznika Kurbanskg bajrama tri dana i to 11, 12. i 13. avgusta“.

Državni, organi lokalne samouprave, javne ustanove i preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni su da u praznične dane obezbijede vršenje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posljedice po građane ili državu.

Kurban-bajram ili Hadži-bajram je islamski praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski blagdan. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana. Kurban-bajram traje četiri dana.

Muslimani širom svijeta prvog dana žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina za Boga, Bog se umiješao u posljednjem trenutku i umjesto toga dao je Ibrahimu da žrtvuje ovna.

Roditelji daruju svoju djecu, a djeca rodbine i djeca iz komšiluka koja rano prvog dana dolaze da čestitaju praznik dobivaju novčane poklone. Običaj je da se kuća i avlija posebno očisti za ovaj praznik, a da se vjernici svečano obuku. Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Zatim odlaze na mezarja, te se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijata.

Share.

About Author

Leave A Reply