MILIĆ: IZGRADNJA PARKINGA PREDVIĐENA JE DUP-om

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Radovi na izgradnji parking prostora između zgrade Centra za kulturu i takozvane žute zgrade ovih dana su intenzivirani, što je izazvalo reakciju jednog dijela građana koji žive u MZ Stari Grad.

“Niko nije pitao stanare da li se slažu da se napravi parking odmah pored zgrade i da se na taj način uništi i ovaj mali dio dvorišta i zelenila koji imamo. Nećemo imati prostor da nasložimo drva i pripremimo se za grejnu sezonu. Izgleda da su riješili da sve izbetoniraju i da ne ostane ni jedno drvo, nego da sve pretvorimo u parkinge” kazala je nezadovoljna stanarka.

Prema riječima predsjednika MZ Stari grad Dragana Milića,  izgradnja parking prostora je isplanirana dopunom DUP-a još prije više od pet godina, a tek sada su stvoreni uslovi da se taj plan realizuje.

” Prije više od pet godina je ogranizovana Javna rasprava Detaljnog urbanističkog plana za mjesnu zajednicu Stari grad tako da su svi mogli da učestvuju u planiranju prostora. Problem je što su građani nezainteresovani da se aktivno uključe u procese donošenja odluka, posle  se bune i negoduju. Savjet MZ Stari grad čine istaknuti predstavnici, a ja poštujem njihove odluke i u saglasnosti sa njima rješavam sva pitanja” kazao je Milić.

Prema njegovim riječima inicijativa da se asfaltira ovaj dio zemljišta potekla je od vlasnika privatnih kuća, kojima je, kako je u njihovom zahtjevu navedeno, zbog velikih bara prilaz kućama otežan.

“Porodica Vukićević je prije par godina uputila zahtjev MZ Stari grad da se asfaltira ovaj dio koji se nalazi tačno ispred njihove kuće. Svi koji žive u blizini znaju da kada pada kiša tu budu ogromne bare i da pitanje odvoda atmosferskih padavina nije riješeno. Ovim projektom planirano je da se to reguliše”  objasnio je Milić.

Kako nezvanično saznaje Portal Radija Berane prošle godine  su mještani zaustavili pokušaj da se pomenuti plan realizuje i da se u tom dijelu grada izgradi parking.

“Izgadnja parkinga je u skladu sa planom DUP-a, nije namjera da se nešto uradi na štetu stanara. Naprotiv, uspjeli smo da, iako zgradi pripadaju samo trotoari, da još više od metar i po odmaknemo predviđeni parking” dodao je Milić.

Foto: Plan parking prostora

On je objasnio da je istim planom predviđeno da se u ovoj mjesnoj zajednici izgradi i dječije igralište, uklone garaže i na njihovom mjestu izgradi parking prostora i produži dio ulice od zgrade br.15 do stomatološke ordinacije.

“Planirano je da kad se steknu svi uslovi za to napravimo igralište za djecu, kako bi na taj način sklonili djecu sa ulice. Planirano je i da se ulica koja vodi pored žute zgrade nastavi do stomatološke ordinacije, a to podrazumijeva uklanjanje postojećih garaža. Sa obije strane te ulice biće urađena parking mjesta. Ne znamo kada će taj plan biti realizovan, jer to zavisi od Opštine” zaključio je Milić.

Radove na izgradnji parkirališta izvodi firma “Asfalt gradnja” iz Kotora koja je dobila tender raspisan od strane opštinske Agencije za izgradnju i razvoj.

“Projekat izgradnje parking prostora iza zgrade Centra za kulturu  je sastavni dio tendera za asfaltiranje gradskih saobraćajnica i lokalnih puteva koji je sprovela Agencija za izgradnju i razvoj Berana za 2018 godinu.Projekat je uradjen na osnovu Dup-a i predviđa izgradnju parkinga kao i izgradnju odvoda atmosferske kanalizacije ” kazao je direktor Agencije Miro Vešović.

U Agenciji za izgradnju i razvoj Berana očekuju da će radovi na parking prostoru  biti završeni u toku ove građevinske sezone.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply