MEDIJI TREBA DA POŠTUJU PRETPOSTAVKU NEVINOSTI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poštovanje pretpostavke nevinosti, je tema trećeg videa kojim se Institut ya medije Crne Gore obraća građanima u promociji Kodeksa novinara/ki Crne Gore, s ciljem da ih upozna sa novinarskim, etičkim standardima i u namjeri da ih ohrabre da od novinara i medija zahtijevaju etičkniji, medijski sadržaj.

“Porukom “Mediji ne smiju presuđivati. Niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno”videom ukazujemo na načelo kodeksa koji obavezuje novinare i medije da kada izvještavaju o istražnim i sudskim postupcima uvažavaju pretpostavku da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. Novinar ne smije u izvještavanju prejudicirati ishod sudskog postupka. Ovo vrijedi čak I u slučajevima kada je krivica očigledna za javnost ukazije Kodeks novinara/ki Crne Gore” stoji u saopštenju Instituta.

Portretisanje ličnosti kojim se prejudicira njen karakter, kao i optužba na njen račun narušavaju ustavni princip zaštite ljudskog dostojanstva. Cilj izvještavanja iz sudnice ne smije biti da se okrivljeni kazni sa društvenog aspekta tako što će medije biti korišćeni kao sredstvo havnog posramljivanja osobe, smjernice su načeg Kodeksa koje pomažu u etičkom pristupu izvješatavanja u istragama, sudskim postupcima, o krminalu.

Kampanja promocije Kodeksa je dio projekta “Respekt- za podizanje etickih standarda i povjerenja građana u etičke medije”, koju Institut za medije realizuje u partnerstvu sa Mirovnim institutom iz Ljubljane i Mrežom za etičko novinarstvo iz Londona, a uz podršku Delegacije EU u Podgorici i Ministarstva javne uprave.

Produkciju TV spotova uradila je produkcijska kuća “Media Terra” i kreativni tim na čelu sa rediteljem i scenaristom Danilom Marunovićem.

Kampanju su medijski podržali Radio Berane, RTV Crna Gora, Prva TV, RTV Nikšić, RTV Budva, RTV Cetinje, Novinska agencija Mina, portali Fos Media, CdM-Cafe del Montenegro, PCNEN (Prve crnogorske elektronske novine), Sindikat medija, portal Roditelji.meportal UL- info.

Share.

About Author

Leave A Reply