“LIMSKO SRCE” KUCA ZA DJECU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U beranskom Centru za kulturu juče je svečano otvoren Peti međunarodni festival pjevača, glumaca i zabavljača “Limsko srce”, koji je okupio goste iz Beograda, Trstenika, Nikšića, Zenice, Kaknja i Prijepolja. 

Festival je zvanično otvorio predsjenik Skupštine opštine Berane Novica Obradović koji je kazao da je cilj festivala njegovanje pozorišne kulture i publike, kao i edukacija, zabava i druženje.

“Veoma je važno je da se djeca, kroz glumu, igru i pjesmu, uvode u čarobni svijet pozorišta. Zato je ovaj festival upravo i posvećen djeci predškolskog uzrasta, učenicima nižih razreda osnovnih škola i polaznicima Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju”, kazao je Obradović.

Trodnevno festivalsko druženje počelo je uz dječiji  hor “Muzičko carstvo” a u nastavku programa, igrom i pjesmom mališane je zabavio Radojica Stanković, poznatiji kao Šanta Panta.

Kao specijalni gost publici se predstavio Miloš Milošević – Šika, dramski pisac i pjesnik za djecu, nakon čega je održan  tradicionalni maskenbal za djecu.

U pododnevnim satima pozorišnom predstavom „Kamenje“, koja je nastala u koprodukciji Javne ustanove Kulturno – sportski centar Kakanj i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, počeo je pozorišni dio programa Međunarodnog festivala “Limsko srce”.

Pred brojnom publikom, koju su činili učenici starijih razreda sve tri osnovne škole iz Berana, svoje glumačko umijeće pokazali su sjajni glumci Zlatan Školjić i Mirza Bajramović tumačeći dječake od 13 i 15 godina, koji bacajući kamenje s nadvožnjaka na automobile, prouzrokuju nesreću i smrt vozača.

“Ova predstava nastala prije tri godine u saradnji sa Zadovodom za javno zdravstvo, koji se između ostalog bavi i prevencijom vršnjačkog nasilja. Ovo je alternativan način da progovorimo o ovom problemu. Ovu predstavu iz BIH prati i niz radionica sa djecom koja je odgledaju. Ovo nije predstava koja je tu samo da zabavi, već je pomoćno sredstvo za socijalizaciju mladih”, objasnio je reditelj Miroljub Mijatović.

Predstava Kamenje tretira maloljetničko i vršnjačko nasilje, preispituje uzroke i posljedice takvog ponašanja kod mladih, koje najčešće proizilazi od nerazumijevanja od strane okoline, nedovoljnog i najčešće nekvalitetnog razgovora sa djecom, koja su svakodnevno izložena fizičkom i verbalnom, a sve češće sajber nasilju u kome se superiornost u odnosu prema njima upravo dokazuje kroz primjenu sile.

“Interesantan dio ove predstave je završnica u kojoj se pubici postavlja pitanje krivice i odgovornosti koju treba da snose glumci iz predstave. Imajući u vidu dosadašnje iskustvo, rekao bih da djeca koja dolaze iz urbanih sredina zagovaraju varijantu u kojoj dječaci nisu krivi, dok oni koji dolaze iz malo udaljenih mjesta zaista jasno kažu da su djecaci krivi”, kazao je Mijatović.

Kako je problem vršnjačkog nasilja široko rasprostranjen fenomen, Mijatović smatra, da bi u cilju prevencije bilo poželjno da nakon što djeca odgledaju predstavu, u školama organizuju diskusiju kako bi se analizirali svi aspekti ove teme.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply