KROZ PERFORMANS UKAZANO NA ZNAČAJ OČUVANJA MRKOG MEDVJEDA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U cilju obilježavanja 24. maja Dana evropskih parkova u glavnoj gradskoj ulici održan je performans, koji je posvećen zaštiti mrkog medvjeda u Crnoj Gori.

Cij performansa je da se ukaže na značaj očuvanja populacije mrkog medvjeda u Crnoj Gori, a ova aktivnost realizovala se u sklopu programa “Zaštićena područja za prirodu i ljude”.

Admir Lalić ispred Nacionalnog parka Prokletije, istakao je na značaj performansa i njegovu poruku, kako bi djecu naučili o značaju životne sredine.

“Treba našu djecu učiti o značaju prirode. Omogućiti im da izlaze u prirodu, kako bi se oslobodili novih tehnologija kao što su kompjuter i internet. I na taj način ih učiti i o značaju divljih životinja i zaštiti mrkog medvjeda, koji je zaštitni znak Nacionalnog parka Prokletije”, kazao je Lalić.

Jelena Marojević- Garić ispred Organizacije Parkova Dinarida je istakla na značaj mrkog medvjeda u Crnoj Gori.

“Mrki medvjedi su veliko blago, ne samo za Crnu Goru nego i za region. Nažalost, ugroženi su iako je zaštićena vrsta, jer se nalaze pod stalnim pritiskom nedozvoljenog lova i uništavanja njegovog staništa. Zato je ovaj dan prilika da se pošalje poruka da štitimo vrste koje imamo i da poštujemo što se mrki medvjed nalazi u našoj državi i da ga sačuvamo”, kazala je Garić.

U cijeloj Evropi se svake godine, 24. maja, obilježava Evropski dan parkova, koji je proglasila Federacija nacionalnih parkova Evrope s ciljem da se skrene pažnja na značaj zelenih površina.

Organizatori ovog događaja su NVO Sjeverna zemlja, Parkovi Dinarida, Nacionalni park Prokletije, Opština Berane, JPU “Radmila Nedić” I OŠ “ Radomir Mitrović”.

Slađana Piper

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply