KOMORA FIZIOTERAPEUTA: HRONIČNIM BOLESNICIMA NE ZAKAZIVATI FIZIKALNU TERAPIJU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pacijentima sa hroničnim zdravstvenim problemima ne bi trebalo zakazivati fizikalnu terapiju, preporučili su iz Komore fizioterapeuta Crne Gore direktorima javnih zdravstvenih ustanova.

Iz Komore su rekli da fizioterapeuti, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju, treba da nastave da pružaju fizikalne terapije samo pacijentima kojima su one prethodno indikovana zbog akutnih zdravstvenih problema.

„Savjetujemo da se pacijentima sa hroničnim zdravstvenim problemima ne zakazuje fizikalna terapija“, navodi se u dopisu Fizioterapetutske komore direktorima domova zdravlja, opštih i specijalnih bolnica i direktoru Kliničkog centra Crne Gore.

Iz Komore su naveli da je temperaturni skrining pacijenata pri ulasku u zdravstvenu ustanovu poželjan.

„U čekaonicama treba uvesti kodeks ponašanja i omogućiti poštovanje fizičke distance uz obavezno nošenje maski i postavljanje elemenata za dezinfekciju ruku. Higijena kompletnog prostora a posebno malih površina je od vitalnog značaja“, navodi se u dopisu Komore.

Oni smatraju da je potrebno poštovati preventivne mjere koje je propisao IJZ u vezi sa sadržajem i korišćenjem zaštitne opreme, kao i odlaganje korišćenja zaštitne opreme.

Potrebno je, kako su kazali iz Fizioterapeutske komore, poštovati opšte mjere, kao što su dezinfekcija ruku pacijenata i fizioterapeuta prilikom ulaska u prostoriju, tokom rada i nakon sprovedene terapijske procedure.

U dopisu Komore podsjeća se da je obavezno nošenje zaštitne maske za lice, dezinfekcija predmeta, stolova, djelova aparata i druge opreme sa kojom su osobe u kontaktu.

Iz Komore su rekli da se kod zdravstvenih radnika smanjivanje kontakata i fizičke distance, posebno na pauzama, i dalje mora sprovoditi.

„Grupne pauze treba da budu zabranjene do daljnjeg, a zaposlenima treba skrenuti pažnju da redukuju sve kontakte u slobodno vrijeme, osim onih iz najbliže porodice“, kaže se u dopisu Komore direktorima javnih zdravstvenih ustanova, koji prenosi portal RTCG.

Share.

About Author

Leave A Reply