KOLIKO VREMENSKE PROMJENE UTIČU NA NAS

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bliži nam se proljeće, a sa njim i česte promjene temperature. Organizam se bori i prilagođava, a nije na odmet pomoći mu u tome.

Taman kad se obradujemo prvim sunčevim zracima nakon kiše i vjetra, odjednom eto nam kiše ponovo, pa onda iznova grane sunce. Koliko god lijepo da djeluje temperatura od 15°C ovih dana, pitanje je da li je ta promjena velika za naše tijelo i da li mu je lako nositi se s njom.

Prema riječima ljekara, zbog drugačijeg lučenja hormona u periodu promjene klime čovjeku je potrebno da se prilagodi. A kako će to ići, zavisi od toga koliko se postepeno temperatura mijenjala. Međutim, kod nas su skokovi temperature česti, tako da naše tijelo nema vremena da se najbolje moguće navikne na nove uslove. Tada se izuzetno troše ćelije imunosistema, pa smo posle toga više podložni bakterijskim infekcijama i virusima, kojima prija ovakvo vrijeme.

I tada nas savlada taj proljećni umor, baš onda kada treba da smo najodmorniji i kada nas lijepo vrijeme mami za svakakve aktivnosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Proljećni umor je fiziološka faza u procesu adaptacije našeg organizma na nove meteorološke uslove. Mi prosto ne možemo da postignemo da se odmorimo dovoljno jer smo iscrpljeni od borbe sa infekcijama, zbog nedovoljnog  kretanja tokom zime, zbog manjka sunčeve svjetlosti i zato smo umorni, naročito oni koji rade u zajedničkom zatvorenom prostoru – kažu stručnjaci.

Stoga povećan broj respiratornih i crijevnih infekcija ne treba da čudi. Pored toga, glavni simptomi proljećnog umora jesu malaksalost, bolovi u mišićima, a kod nekih se razvija i blaga, proljećna anemija.

Velike oscilacije u temperaturama, pogotovo sa niže na višu, povećavaju krvni pritisak. Zato se treba pripaziti jer u ovo doba godine ima najviše šlogova i infarkta u odnosu na cijelu godinu.

Pacijentima koji su inače neraspoloženi, razdražljivi i skloni depresiji pojačavaju se tegobe sa skokom temperature, dok oni i psihički i fizički zdravi postaju jako umorni jer se organizam tome jako teško prilagođava.

Ljekari tvrde da se u ovakvim uslovima pacijenti koji su se liječili od gripa oporavljaju duže.

Zato je najbolji lijek za ove proljećne muke odmor. Odmarajte se što više i trudite se da spavate dovoljno, naročito u periodu od 22 časa do dva sata ujutru kada se organizam najviše regeneriše. Nadoknadite manjak sunčeve svjetlosti tako što ćete što više biti na otvorenom, mada vam izgledalo da vas to još više umara. Potrudite se svojski da se hranite zdravo, unosite dosta vitamina, ali izbjegavajte suplemente i, ako već niste, obavezno pronađite neku fizičku aktivnost koja vam najviše odgovara. Jer proljećni umor ćete pobediti samo ako ojačate svoj imunosistem.

Tako ćete se pripremiti za većinu izazova, pa i za proljećne oscilacije u temperaturama.

Izvor: žena.rs

Share.

About Author

Leave A Reply