KAKO PROVJERITI MLADEŽ?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pojavljuju se u svim uzrastima i mogu biti različitih veličina od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Mladeži su u osnovi bezopasne promjene, ali u rijetkim slučajevima mogu postati maligne. Zato su neophodni povremeni pregledi kod specijaliste dermatologa jer bi uočavanje promjena moglo da bude važan korak u dijagnozi malignog melanoma, piše Stetoskop.info.

Kako izgleda pregled mladeža (dermoskopija)?

Dermoskopija je dijagnostička metoda kojom se vrlo lako, na neinvazivan način (bezbolno) vrši pregled mladeža i pigmentnih promjena na koži.

Pregled se obavlja pomoću aparata dermoskopa, koji ima sopstveni izvor svetla i staklo koje uveličava, tako da je moguće analizirati promjene koje se ne vide golim okom, što je veoma važno prilikom procjene potencijalno opasnih mladeža, gdje se dalje savjetuje njihovo uklanjanje.

Kriterijumi za prepoznavanje sumnjivog mladeža

Foto: Pixabay/Koleida

Koriste se ABCDE pravila kliničkog pregleda koja podrazumevaju vizuelno (okom) uočavanje sledećih karakteristika izgleda i osobina (ponašanja) mladeža:

A— simetrija, mladež je nepravilnog oblika

B—granica, mladež ima nepravilne ivice, nareckane prema okolnoj koži

C—boja, mladež ima zone smanjene ili pojačane boje tj, pigmentacije

D—dijametar, mladež je većeg promera od 6mm

E—elevacija, mladež se uvećava i raste u visinu ili površinski ka okolnoj koži

Osobe sa brojnim atipičnim mladežima imaju znatno veći rizik za razvoj melanoma, tako da je potrebno da odlaze na preglede kod dermatologa u redovnim vremenskim intervalima

Za uklanjanje mladeža koriste se dvije metode

Radiotalasna metoda je bezbjedna i bezbolna (koristi se lokalni anestetik) i toliko elegantna da pacijenti nemaju osjećaj da se podvrgavaju hirurškoj intervenciji što je od presudnog značaja za smanjenje stresa i osjećaj komfora pacijenta.

Hirurška metoda kojom se vrši elipsasta ekscizija u lokalnoj anesteziji sa minimalnim rezom. Dubina i širina ekscizije zavisi prvenstveno od tipa mladeža, lokalizacije i da li se uklanja iz estetskih razloga ili se na mladežu uočavaju neke rizične promene u strukturi, boji i obliku.

Patihistološki pregled mladeža

Pregled odstranjenog mladeža pod mikroskopom od strane patologa je obavezan, bez obzira kojom metodom se mladež uklanja i da li se uklanja iz estetskih ili zdravstvenih razloga

Kako smanjiti rizik 

  • Izbjegavati solarijum
  • U intervalu od 12-16h ne izlagati se suncu intenzivno
  • Koristiti kreme sa zaštitnim UV faktorom većim od 30
  • Samopregled postojećih i novonastalih mladeža
Share.

About Author

Leave A Reply