KAKO PRIPREMITI DIJETE ZA POLAZAK U ŠKOLU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Polazak u školu svakako predstavlja jedan od najvažnijih momenata u životu i odrastanju svakog djeteta, ali i veliku strepnju za njihove roditelje. To može biti veliki šok za dijete, no uz pravilnu komunikaciju i pripremu možemo mu olakšati prvi odlazak u nepoznato i pripremiti ga za ono što ga čeka.

NEKA DIJETE UPOZNA ŠKOLU

Kako bi svom djetetu na najbolji mogući način pokazali šta ga čeka, odvedite ga u školu. Ako škola u koju će biti ima dane otvorenih vrata  to svakako iskoristite. Ukoliko nema, organizujte se sami. Odvedite dijete ispred škole, pokažite mu igralište i samu zgradu. Pokušajte pobuditi interesovanje u njemu pa će jedva čekati da vidi školu iznutra.Što više dijete upozna školsku zgradu to će se manje bojati nepoznatog prvog dana škole. Na taj način napravićete mnogo za svoje dijete, jer dijete dobija sigurnost poznavanjem mjesta na koje ide.

NEKA VAŠE DIJETE UPOZNA UČITELJICU

Nakon  što ste upoznali dijete sa školskom zgradom i okolinom dolazi na red to da ga pripremite za ono što ga čeka kad već krene u svoj razred. Najvažnija osoba u tom procesu je učiteljica ili učitelj vašeg djeteta. Ako škola u koju vaše dijete kreće ima mogućnost da upoznate učitelje prije početka školske godine svakako to iskoristite. Ako pak ne postoji ta mogućnost, a znate ime učiteljice koja će učiti vaše dijete koristite njeno ime u razgovorima s djetetom. Ako možete pronaći njenu sliku svakako pokažite  je djetetu. Ako poznajete neko dijete koje je išlo u razred te učiteljice možete razmijeniti iskustva s roditeljima tog djeteta.

U slučaju da se vaše dijete ne prilagodi dobro u prvoj nedelji škole nemojte se ustručavati  da kontaktirati učiteljicu ili učitelja. Uspostavite kontakt na početku i pokažite da ste uključeni u obrazovanje svog djeteta. Važan je i način na koji vi pričate o učiteljici pa pripazite na svoj ton i način govora.

ZBLIŽAVANJE S DRUGOM DJECOM

Normalno je da će  biti potrebno neko vrijeme kako bi se dijete naviknulo na učiteljicu, no to može biti mnogo lakše ako već poznaje neko dijete koje će ići s njim u razred. Potrudite se saznati koja djeca će ići u razdred s vašim djetetom i kontaktirajte njihove roditelje ukoliko se poznajete. Ovo je prednost malih mjesta, gdje se većinom svi poznaju.

KAKO ĆE IZGLEDATI PRVI DAN?

Upoznajte se sa samim procesom koji vas očekuje prvog dana škole. Hoćete li moći uvesti svoje dijete u razred i neko vrijeme ostati s njim? Koliko će ostati u školi prvi dan i kako će on izgledati? Objasnite svom djetetu što ga čeka. Kada znaju šta ih očekuje, djeca to mnogo lakše prihvate jer se unaprijed osjećaju spremni. Recite svom djetetu što ga očekuje u školi.

ODLAZAK NA SPAVANJE NA VRIJEME

Važno je da dijete ima pravilan proces spavanja, mnogo prije nego krene u školu. Uz sve promjene koje ga očekuju ne želimo ga opteretiti i drugim vremenom kada mora ići na spavanje. Razmislite o tome na vrijeme i pokušajte staviti dijete na spavanje na vrijeme kako bi se što prije prilagodilo ranom ustajanju ukoliko ide u školu ujutro.

Ukoliko vaše dijete ostaje budno do kasno, a kada krene u školu će se morati rano ustajati pokušajte ga postepeno prilagoditi na raniji odlazak na spavanje.

PROBUDITE INTERES ZA ŠKOLU

Iako dijete ne mora znati  da čita  ili sabira, svakako se potrudite da zna šta će učiti u školi. Osim osnovnih stvari koje dijete mora da uradi samo poput odlaska u WC, osnovnih boja i načela komunikacije – naučite dijete da prepozna brojeve i slova. Ako znaju osnove onoga što ih čeka mnogo lakše će im biti kasnije kada krenu s učenjem.

DOK PRIPREMATE DIJETE ZA ŠKOLU POKUŠAJTE OVO:

  • Dopustite djetetu da samo izabere svoj školski pribor, torbu i pernicu.
  • Dan prije odlaska u školu recite djetetu šta ga čeka prvi dan u školi.
  • Neka ode rano na spavanje dan prije škole kako bi mogli ustati i pripremiti se na vrijeme.

ŠTO AKO DIJETE POČNE PLAKATI KADA JE VRIJEME ZA RASTANAK?

Ukoliko je vase dijeti pohađalo vrtić, rastanak ne bi trebalo da bude neki problem. Ukoliko ipak dijete poče pokazivati nelagodnosti ili počne plakati budite spremi da ga utiješite. Podsjetite ga na razgovore koje ste vodili i kako će izgledati njegov dan. Recite mu da jedva čekate da dođete po njega nakon škole. Predajte dijete učiteljici i budite uvjereni da će sve biti u redu.

NEMOJTE KASNITI POKUPITI DIJETE IZ ŠKOLE!

Kada je vrijeme za odlazak iz škole vaše dijete mora znati da ga vi čekate ispred zgrade. U prvim danima ovo je vrlo važno i ne smijete dopustiti da kasnite. Ukoliko vaše dijete izađe iz škole i ne vidi vas osjećaće se kao da je kraj svijeta. Budite ovoga svjesni i budite ispred škole na vrijeme.

Priprema za školu nije samo kupovina odjeće i školskog pribora, već i mnogo više od toga. Komunikacija, kao i u svakom procesu, je najvažnija kako bi dijete što lakše prihvatilo školu i školske obaveze. Dajte mu do znanja da vi uvijek možete doći po njega, iako mora ostati u školi dok ne završi školski dan i recite mu da ćete ga vi čekati ispred škole svaki dan. Vaš zadatak je da mu budete podrška.

Share.

About Author

Leave A Reply