KAKO PRAVILNO I LAKO NJEGOVATI JORGOVAN

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vitak žbun, porijeklom iz Kine, formira jake, uspravne grane pa je pravi ukras – i to iz dva razloga. Njegovim šarenim, do 55 cm dugim cvatima ne raduju se samo vlasnici bašta već i leptiri, bumbari, pčele i muve, i to u bukvalnom smislu. 

I  ljudi od struke puni su pohvale za letnji jorgovan (Buddleja davidii). On voli ocjedito zemljište i topla mjesta koja ne moraju da budu potpuno osunčana. Lako i brzo se širi samorasijavanjem, pa se može sresti na neobrađenoj zemlji i mnogim suvim mjestima, kao što su pruge. Međutim, u bašti se to može izbjeći. 

HPIM0165.JPG

Odsijecanjem precvetalih vrhova sprečavate stvaranje sjemenih kapsula a time i samorasijavanje – a možete i odmah da nabavite novije sorte sa mirisnim cvjetovima koji ne obrazuju sjeme. One se mogu pronaci u rasadnicima pod imenom chip, na primer „Blue Chip“, „White Chip“ ili „Purple Chip“. Ovi noviteti iz Amerike imaju još prednosti: razgranato žbunje kompaktnog rasta visoko je svega oko 60–80 cm, te je savršeno za nisku živu ogradu i ozelenjivanje, a odlično je i za saksije.

Od njega može da se formira uniformna ili mješovita živa ograda, a može da bude šarmantni pratilac perena i ukrasnih trava. Pravi izbor su sorte Buddleja davidii. Usko sivozeleno lišće ovaj žbun čini prozracnim.  

Jednostavna njega je još jedan razlog što je ovaj žbun, koji zavisno od sorte može da poraste do 4 metra, neizostavan u svakom vrtu. Pošto letnji jorgovan cvjetove formira pre svega na novim izdancima, prolećno orezivanje svih grana pospješuje mu cvjetanje. Bez obzira na to da li je bijele, ljubičaste, crvenoroze ili žute boje – sigurno je da ćemo se njegovim mnogobrojnim cvastima radovati i mi, i leptiri i bumbari.

Share.

About Author

Leave A Reply