KAKO DUGOTRAJNO SJEDENJE PRED EKRANOM UTIČE NA VAŠ MOZAK?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ako ste od onih ljudi koji za život zarađuju sjedeći u kancelariji ispred ekrana, najnovija studija Kalifornijskog unverziteta iz Los Anđelesa mogla bi neprijatno da vas iznenadi.

Iako je već odavno javna tajna da svakodnevno višesatno sjedenje pred ekranom nije dobro po zdravlje, novo istraživanje koje je objavila kalifornijska istraživačaka organizacija Plos, pokazalo je da sjedeći način života utiče na debljinu slepoočnog moždanog režnja koji je odgovoran za memoriju. 

U istraživanju sprovedenom na 35 osoba starosti od 45 do 65 godina, kod onih koji su proveli više sati pred ekranom nedjelju dana prije istraživanja, primijećena je tanja struktura moždanog režnja. 

Iako naučnici nijesu mogli u potpunosti da potvrde da je upravo to razlog tanje strukture, u zaključku su naveli da neaktivan način života može da dovede do demencije i kognitivnog pada u kasnijem dobu. Razlog toga je što je neaktivnost već povezana sa bolestima srca, dijabetesom i rakom debelog crijeva. 

Naučnici zato poručuju da bi trebalo što više da se aktiviramo ako želimo da smanjimo šansu za oboljevanje od navedenih bolesti i navode da je aktivnost najbolji preventivni lijek za Alchajmerovu bolest.

Izvor: b92.net

Share.

About Author

Leave A Reply