KAKO DA DJECA BUDU BEZBJEDNA U DVORIŠNIM BAZENIMA?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Danas gotovo da nema kuće koja nema porodični bazen. Cijene bazena zavise od kvaliteta i veličine bazena i kreću se pet eura za male bebi bazene na naduvavanje, dok se veći bezeni čvrste konstrukcije mogu kupiti i za 1.000 eura.

Manji bazeni znatno su lakši za održavanje, samim prosipanjem vode mogu se lako očistiti, dok veći bazeni zahtijevaju filtere, pumpe, prekrivače. Bilo da su mali ili veliki bazeni zahtijevaju prije svega OPREZ odraslih i konstantni nadzor djece.

Tragedija djevojčice koja se utopila u bazenu u dvorištu iako je njena porodica bila sa njom u istom dvorištu upozorava nas na neželjene događaje koji nas mogu zadesiti i kada smo u blizini.  Dvorišni bazeni su za djecu prava ljetnja zabava, ali za roditelje i one koji ih čuvaju, jesu velika odgovornost. Djeca su neustrašiva, nemirna i veoma brza te je zato čuvati ih na bazenu još teže.

Najčešći uzrok smrti djece od prve do četvrte godine upravo jeste davljenje, dok je za stariju djecu opasnost od davljenja malo manja. Često se dešava da dođe do tragedije kada se ustvari djeca i ne kupaju, odnosno kada je djeci zabranjen ulazak u bazen ali se njihovom igrom desi da neko upadne u bazen.

KAKO DA VAŠI MALIŠANI BUDU BEZBEDNI

  • BUDITE PRISUTNI – ČUVAR BAZENA

Bilo da imate bebu u malom bazenčicu ili imate veću djecu te ste ih obezbijedili veći bazen nikada ne ostavljate djecu samu. Ukoliko je veće društvo u dvorištu ne dozvolite da vas priča omete. Najbolje bi bilo da se dogovorite da na smenu uvijek neko čuva djecu u bazenu.

Foto: Pexels / Pixabay
  • PREKRIJTE BAZEN

Ukoliko je sa kupanjem gotovo za taj dan ili to prijepodne, osušite vaše mališane i objasnite im da je sa kupanjem u bazenu gotovo i prekrijte bazen i obezbijedite ga kako niko ne bi mogao da upadne u njega. Djeca se uglavnom dave u tišini i tijela ostaju vertikalno – kao kad rone. Takođe, sve oštre ivice oko bazena sanirajte i prekrijte sa nečim.

  • PRIČAJTE SA DJECOM O OPASNOSTIMA

Možda jeste strašna tema i na prvu loptu ćete pomisliti da je jeziva za razgovor, ali obavezno razgovarajte sa djecom o tome šta je voda i kako može doći do davljenja. 70% davljenja u kojima su žrtve djeca dešavaju se onda kada de djeca ne kupaju.

  • OSTAVITE TELEFON

Kada se djeca kupaju u bazenu nemojte gledati u telefon. Možete pomisliti „hajde još samo da odgovorim na ovu poruku“ – ali NE. Ostavite telefon po strani.

  • NAUČITE DJECU DA PLIVAJU

Vodite djecu na bazene ili rijeke i učite ih da plivaju ili unajmite profesionalca u školi plivanja. Kada dijete nauči da se održava na vodi, što je važnije od toga da li zna da pliva, biće u velikoj mjeri bezbjednije u vodi.  Djeca nisu 100 % sigurna sa mišićima i pojasevima na naduvavanje.

  • BEZ IGRAČAKA U BAZENU

Kada završite sa kupanjem, osušite djecu, a potom izvadite sve igračke iz bazena pa ga tek onda prekrijte. Djeca će možda baš sa tom igračkom želeti da se igraju i na sve načine mogu pokušati da uđu u bazen po nju.

Pored ovih savjeta trebalo bi napomenuti da djeca dugo ne bi trebalo da borave na suncu , kao i da bazene morate redovno čistiti kako se bakterije ne bi razvile u njemu.

Izvor: Bebac.com

Share.

About Author

Leave A Reply