KAKO BITI SREĆAN

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kako biti srećan kroz decenije – budite srećni sa 20, 30, 40, 50 i 60 godina.

Svako ko iznenađujuću prirodu života okrene u svoju korist, a ne protiv sebe, u svim situacijama će ispasti pobednik, kaže Lynda Field, britanski psiholog. Kada stvari u životu postanu teške, to je verovatno znak da se trebate zaustaviti, odmoriti i sami sebi razjasniti situaciju. Osim toga optimističan stav prema životu može ojačati veru u samog sebe, a to će pomoći kreirati unutrašnju snagu koja vam je potrebna.

Različite životne faze donose različite životne izazove, mogućnosti i interese. Naši prioriteti se mogu menjati kako starimo, ali neka osnovna pitanja ostaju ista. Ako ste već upali u negativnost i cinizam trebali biste pogledati šta je dovelo do toga. Nadamo se da će vam neke od sledećih sugestija pomoći.

Srećni sa 16 do 25 godina

Ključna pitanja: Ovo je razdoblje velikih promena i tranzicija. Postoji veliki pritisak kolega, velika borba za samostalnost (emotivnu, fizičku i finansijsku). Mnogi mladi ljudi u ovom razdoblju prolaze kroz krizu vlastitog identiteta, probleme sa vlastitim izgledom ili iskrivljenom slikom o telu. Najveći problem su fizičke nepravilnosti poput eventualnog viška kilograma, akni, pa postoji velika želja za sviđanjem suprotnom polu.

Glavni izazov: Održati zdrav nivo samopouzdanja, povećati samostalnost. Važno je i naučiti prihvatati greške i shvatiti da će se one događati povremeno.

Šta raditi: Najvažnije je ne prekinuti komunikaciju sa roditeljima i pokušati održati što bolje odnose. Na taj način ćete kreirati solidne temelje pomoću kojih ćete lakše krenuti dalje. Dok još uvek živite pod roditeljskim krovom pokušajte pronaći honorarni posao i nešto uštedeti. Nemojte se upoređivati sa drugima, jer ta navika uvek snižava samopouzdanje. Stalno se podsećajte da ste jedinstveni sa jedinstvenim kvalitetama, ali se družite, uključite u timske sportove. Na taj način ćete održati visok nivo endofrina (hormona sreće), to će vam pomoći izgraditi samopouzdanje i dobre veze.

Srećni sa 26 do 35 godina

Ključna pitanja: Ovo je nešto stabilnije razdoblje, sa fokusom na karijernim ciljevima, vezama i eventualno braku. Postoje dileme tipa kome se obavezati (osobi, poslu, profesiji, javnom dobru), koji smer izabrati. Postoji određena doza osećaja gubitka mladosti i lične slobode, a to može dosta uticati na odluke koje donosite.

Glavni izazov: Verovati sopstvenom rasuđenju, ne izgubiti mogućnost oduševljavanja i kreativnost.

Šta raditi: Važno je ciljeve napisati na papir kao i planove. One koji se više ne uklapaju brišite. Razbijte dugoročne ciljeve na manje korake koji su ostvarivi. Pažljivo birajte partnera i donosite dobre ljubavne odluke. Napravite listu onoga što očekujete od partnera i nemojte spuštati kriterijume. Dobra veza zavisi od sličnih ciljevima. Zabavljajte se i stalno se okušavajte u novim aktivnostima: snow-boarding, ronjenje, salsa…

Srećni sa 36 do 45 godina

Ključna pitanja: Verovatno ćete se osećati rastrgano na sve strane od kuće, posla, dece, partnera, prijatelja… Ženama ovo može predstavljati još veći problem, pa će se često pitati “gde sam ja u svemu tome”. Mnoštvo odgovornosti može vas udaljiti od partnera i poljuljati brak, a neke žene će već postati svesne i simptoma menopauze. Ali ovo razdoblje donosi nagrade u poslovnom smislu gde ćete započeti ubirati plodove uloženog truda i rada. Porodica i prijateljstva će povećati značaj u vašem životu.

Glavni izazov: Uspeti uskladiti izazove (porodica, deca, zajednica, prijatelji, posao), a ostaviti i vremena za dokolicu i stvari u kojima uživate, naučiti se nositi sa emocijama koje roditeljstvo nosi – ljubav, odgovornost, krivica, teskoba…

Šta raditi: Morate naučiti optimalno raspolagati vremenom, povećati realnost pri proceni koliko će neka aktivnost trajati. Uvek pravite liste i stvari koje trebate obaviti. Naučite postavljati prioritete, a ostale aktivnosti slažite oko prioriteta. Oslobodite se osećaja krivice. Posebno žene to moraju naučiti. Sa partnerom ne zaboravite razgovarati i delite osećanja. Zajedno donosite odluke.

Srećni sa 46 do 55

Ključna pitanja: Ovo je vreme tranzicije na svakom životnom području – fizički, emotivno i praktično. Ovo razdoblje zahteva napuštanje i odricanje od mnogih stvari koje su bile važne ranije. Neki će osetiti gubitak partnera, deca odlaze iz kuće, pa je za ovo razdoblje karakterističan osećaj praznine. Ipak, povećava se roditeljska odgovornost. Žene prolaze kroz razdoblje menopauze, a muškarci osećaju krizu srednjih godina. Najvažnije je ne odustati i redovo se opuštati kako biste prikupili snage za sve izazove.

Glavni izazov: Pustiti decu da odu od kuća, a ipak im biti potpora i ne napustiti ih. Morate prihvatiti gubitak dela porodice bez pojave osećaja nepotrebnosti ili bezvrednosti. Takođe, važno je brinuti se za svoje ostarele roditelje ukoliko su živi, bez pokušaja preuzimanja kontrole nad njihovim životima. Sa fizičkim promenama se trebate suočiti i prihvatiti ih dostojanstveno.

Šta raditi: U svoj raspored uključite neku sportsku aktivnost koju volite. Fizička aktivnost mora biti dnevni prioritet. To znači ili redovne šetnje ili bicikl, pa i učenje novih stvari poput novih plesova i sl. Bavite se volonterskim radom kako biste nadoknadili odlazak dece. Uključite se u društvene aktivnosti zajednice. Morate se boriti protiv osećaja nevidljivosti, graditi samopouzdanje i ponovno otkrivati nove stvari koje vas zanimaju. Obnovite garderobu, redovno posećujte frizera, odlazite u SPA centre.

Srećni sa 56 do 65

Ključna pitanja: U ovoj fazi se od vas očekuje manje davanja, ali ćete manje i dobijati. Sa jedne strane primetićete kako imate više vremena. Doći će do promene društvenog i porodičnog statusa. I vaš identitet će se menjati. Definitivno se menja životni tempo i treba vremena da bi se na te promene naviknli. Verovatno u ovom razdoblju postajete najstariji član porodice, a to sa sobom nosi nove odgovornosti.

Glavni izazov: Napraviti lagani prelaz u penziju. Ostati fizički i mentalno aktivan. Prihvatiti da se vaša uloga u društvu menja. Ostati entuzijastičan u pristupu životu.

Šta raditi: Pripremite se za napuštanje posla i odlazak u penziju. Pokušajte pronaći nove hobije i radovati se aktivnostima koje do sada niste mogli raditi. Pokušajte pronaći nove stvari koje vam leže… Pisanje poezije, istraživanje lokalne istorije… Postoji mnogo zanimljivih novih projekata u koje se možete uključiti. Naučite se služiti modernim video igricama, posebno onima koje služe za razvijanje inteligencije i poboljšanje pamćenja. Uvek budite mentalno budni. Naučite novi jezik ili svirati instrument. Budite u toku sa razvojem tehnologije. Ovo je vrlo važno jer ćete imati zajedničke teme sa decom, a unucima ćete moći pomagati oko zadataka. Ne zaboraviti vežbati. Fizička aktivnost je važnije nego ikad.

Srećni sa više od 65

Ključna pitanja: Ovo je vreme da iskoristite znanje koje ste skupljali godinama. Sigurno već znate kako se nositi sa gubicima, ali znate i ceniti lepotu života. Ako već niste razvijte sposobnost praštanja. Postaćete svesniji smrti, a to će otvoriti mogućnost veće duhovne spoznaje. Ako ste se udaljili kroz život, vratite se istinskim i verskim vrednostima.

Glavni izazov: Prihvatiti nesigurnost sa zahvalnošću. Živeti pozitivno, ne postati čangrizav i zloban, te prihvatiti ograničenja koja starost donosi.

Šta raditi: Pokažite što više razumevanja i za sebe i za druge oko sebe. Iskoristite svoju mudrost kako biste drugima pomagali i olakšavali, a ne zagorčavali život. Potražite društvene grupe u svojoj lokalnoj zajednici za stanovnike treće dobi. Ukoliko ne postoje organizujte ih. Družite se, igrajte društvene igre poput šaha, kartanja, kuglanja. Ako ste kroz život stekli neke sposobnosti koje mogu biti od pomoći drugima iskoristite ih, bilo da se radi o popravkama slavina, televizora ili slaganju maketa, arhitekturi… I poklonite ih besplatno.

Izvor: opusteno.rs

Share.

About Author

Leave A Reply